Milyen idős a gyermeked?

A terhesség harmincnyolcadik hete

A baba fejlődése

A baba mostanra már tényleg kikerekedett: nagyjából 3,5 kiló a súlya és több mint 48 centi. Már elég erős fogása van, amelyet hamarosan meg is tapasztalsz, mikor első alkalommal veszed kézbe a picit. A szervei is kifejlődtek annyira, hogy készen álljanak az anyaméhen kívüli életre.

Gondolkodtál már azon, hogy vajon milyen színű lesz a baba szeme? Lehet, hogy ezt  nem is lehet majd mindjárt első pillantásra megmondani. Ha barna szemekkel jött világra, akkor minden valószínűség szerint barna is marad. Ha viszont acélszürke vagy sötétkék szemekkel született, akkor lehetséges, hogy szürke marad, vagy kék, esetleg zöld színűvé változhat mire 9 hónapos lesz. Ez azért van, mert a kicsi íriszében (a szem színes része) a születés után gyarapodik a pigmentek száma – mindenesetre világosabb vagy kék színű nem lesz. (A barna és zöld szemekben több színezőanyag található, mint a szürke és kék szemekben.) Vannak olyan furcsa esetek is, amikor a baba végleges szemszíne csak 3-4 éves korában alakul ki!

A kismamáról

A nők többségének a következő néhány hét türelemjáték. Használd ki ezt az időszakot arra, hogy megtedd azokat a dolgokat, amelyekre nem lesz időd a szülés után. Szunyókálj és pihenj, olvasgass, vagy tölts egy kis időt zavartalanul  a kedveseddel.

Ezekben az utolsó hetekben teljesen normálisnak minősül, ha a bokáid és a lábaid kicsit meg vannak dagadva, de késlekedés nélkül vedd fel a kapcsolatot az orvosoddal, ha ezek az elváltozások kényelmetlenséget, fájdalmat okoznak, vagy ha hirtelen súlycsökkenést veszel észre magadon. Abban az esetben is érdemes felkeresni az orvost, ha heves, vagy nem múló fejfájások támadnak rád, érzékeny leszel a fényre, kettős látástól szenvedsz vagy homályosan látsz, ha felső hasi fájdalmakat észlelsz, melyeket szédülés és hányás kísér. Ezek egy komoly, preeclampsiának nevezett állapot előjelei lehetnek.

Eheti teendők

Kezdj el olvasgatni a gyermekgondozás témakörében! Ha még nem tetted volna, akkor ez nagyszerű időszak arra, hogy a terhességről szóló szakirodalmak után most már a gyermekgondozásról olvasgass. A baba világra jötte után nem nagyon lesz alkalmad ilyesmire egy ideig, szóval érdemes már most "felkészülni" az első pár hétből.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache