Milyen idős a gyermeked?

A terhesség hatodik hete

A baba fejlődése

Ezen hét legfőbb fejleményei: az orr, a száj, a fülek (amelyek puszilgatásával majd annyi időt töltesz el később) elkezdenek alakot ölteni. Ha beláthatnánk a méhbe, akkor egy túlméretezett, sötét pöttyökkel teli fejet látnánk – ezek nem mások, mint az orrlyukak és a szemek, amint kezdenek lassan kialakulni.

A fülei még csupán kis bemélyedések a feje oldalsó részén, a kezei és lábai pedig egy-egy kiálló kis rügyhöz hasonlóan jelennek meg a testén. A szíve most 100-160-at ver percenként – vagyis majdnem kétszer olyan gyorsan ver, mint a tiéd –, a vér pedig elkezd áramlani a testében. A belei is fejlődnek, és a magja annak a szövetnek, amelyből majd a tüdeje alakul ki, szintén megjelent. Az agyalapi mirigy is alakulóban van, pont úgy, mint agyának többi része, az izmai és csontjai is. Most a kisbaba körülbelül egynegyed hüvelyk (kb. fél centi) kicsi, nagyjából akkora, mint egy lencseszem.

A kismamáról

Nincs kizárva, hogy azon kapjuk magunkat: a kedvünk egyik napról a másikra radikálisan megváltozik. Az egyik pillanatban túlárad benned a boldogság, aztán hirtelen szinte depresszióba zuhansz. Bármennyire is nyugtalanítónak hat ez az egész (főleg annak fényében, hogy szeretjük azt hinni magunkról: kordában tudjuk tartani érzelmeinket a körülményektől függetlenül), ne feledd: amit most átélsz, az teljesen normális. A hangulatváltozásokért részben az ingadozó hormonszintek a felelősek. De nem csupán ez az ok: életed hamarosan gyökeresen megváltozik – kiből ne törnének elő ilyenkor az érzelmei?

A pöttyöződés – az alsóneműn vérpöttyök jelennek meg, vagy vizelés után a vécépapíron –, vagy a vérzés viszonylag megszokottnak számít a terhesség korai szakaszában, és a terhes nők mintegy negyedét érinti. A problémamentes terhességnek is lehet jellemzője, néha viszont ez az első jele az elvetélésnek vagy a méhen kívüli terhességnek. Tehát ha bármi ilyet tapasztalsz, a legjobb, ha felkeresed az orvosodat!

Hozzászólások
5db hozzászólás
cache