Milyen idős a gyermeked?

A terhesség hetedik hete

A baba fejlődése

Az újdonságok ezen a héten a következők: kéz- és lábfejek bukkannak elő a folyamatosan fejlődő kézből és lábból – bár ezek még inkább hasonlítanak egy-egy evezőlapátra, mint azokhoz a kis aranyos kezecskékhez és lábacskákhoz, amelyet annyira szeretünk majd simogatni és csiklandozni. A baba még gyakorlatilag mindig egy embrió, és ha jól megfigyeljük, mintha kis farkincája is lenne – ez nem más, mint a farokcsont egy nyúlványa. Ez a kis farkinca eltűnik a következő hetekben, de ez az egyetlen dolog a babán, ami kisebb lesz. Az előző hét óta mérete megduplázódott, most már közel másfél centi – nagyjából egy áfonya nagyságával vetekszik.

Ha beláthatnánk a méhbe, megfigyelhetnénk, hogy a szemeit már részben szemhéj fedi, amelyeken már némi szín is megfigyelhető, és már látszik az orrának a hegye is. Agyának mindkét féltekéje növekszik, a mája ontja a vörösvérsejteket addig, amíg a csontveleje ki nem alakul és át nem veszi ezt a szerepet. Van már vakbele és hasnyálmirigye, amely majd az inzulin nevezetű hormon termelődését fogja segíteni, hogy majd az emésztésnél asszisztáljon. A baba beleiben megfigyelhető hurok lassan átalakul a köldökzsinórrá; meg lehet rajta különböztetni a vérereket, amelyek oxigént és tápanyagot szállítanak aprócska testébe és onnan el.

A kismamáról

A méhed az elmúlt öt hét alatt kétszer akkora lett, az étkezésre pedig lassan szükséges rosszként tekintesz – vagy esetleg valami még kellemetlenebb dologként. Mindezt a reggeli rosszulléteknek köszönheted, amelyek lassan teljes erejükkel lecsaptak rád. Ha nem élsz át ilyesmit, nem kell aggódni – csupán arról van szó, hogy szerencsésen megúsztad az egészet.

A vécére lehet, hogy kicsit gyakrabban jársz pisilni, hála annak, hogy a vesének megnövekedett mennyiségű folyadékot kell feldolgoznia – mostanra már több mint tíz százalékkal több vér van a testedben, mint azelőtt, hogy terhes lettél. Terhességed végére több mint 40-45 százalékos növekedést is elér a testedben található vér mennyisége, hogy ellássa az akkor már igencsak megnövekedett kisbabád minden igényét. Mivel nő a méh, a húgyhólyagodon lévő nyomás is arra ösztökél, hogy a szokásosnál többször szaladj el a fürdőszobába.

Körülbelül fele azon nőknek, akik az első trimeszter környékén éreztek émelygést, érez teljes megkönnyebbülést a 14. hét környékén – a többieknek még körülbelül egy hónapba telik, hogy ezek a reggeli „dolgok” elmúljanak. A pisiléssel nem lehet mit kezdeni; kutatások szerint mind gyakoriság, mind a "kiadott" mennyiség egyre inkább csak növekszik a terhesség folyamán.

Mit tegyél a héten?

Fényképezd le a hasadat – kérj meg valakit, hogy fényképezzen le, még mielőtt elkezd látszódni a terhesség. Érdemes ezek után havonta fotót készíteni, úgy, hogy ugyanazt a ruhát viseled, ugyanazon a helyen készíted a képet és ugyanabban a pózban (a profil a legjobb ebben az esetben). A fekete-fehér képek és esetleg a félmeztelen/meztelen képek pedig ebben az állapotban különösen szépek lehetnek.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache