Milyen idős a gyermeked?

A terhesség huszonharmadik hete

A baba fejlődése

A baba mozgásérzékelése már annyira fejlett, hogy ha bekapcsolod a rádiót, és a zenére táncolsz, akkor azt a baba érzékelni fogja. Most, hogy testmérete meghaladja a harminc centit és valamivel többet nyom, mint fél kiló, lehet, hogy a ruha alatt már szemmel láthatók fészkelődésének nyomai. A tüdejében lévő véredények folyamatosan fejlődnek, hogy segítsék légzését; egyre érzékenyebbé váló fülei pedig elcsípik azokat a hangokat, amelyek majd abban segítenek neki, hogy minél könnyebben "lépjen át" a külvilágba. A hangosabb hangok, amelyekre mostanra már ismerős hangokként tekint – a kutyátok ugatása, a porszívó hangja –, valószínűleg nem fogják annyira megrémíteni majd akkor, amikor azokat a méhen kívül hallja.

A kismamáról

A következő hetekben és hónapokban észrevehetővé válik a boka és a lábak megdagadása, különösen a nyári napok melegében. A vér keringésének akadozása ödémához vezethet (azoknál, akik a lábukra híznak és ott több vizet tartanak vissza, melynek eredménye a láb ödéma, a láb elnehezedése és a zsírpárnák). A baba megszületése után a tested megszabadul az extra folyadéktól, amelynek köszönhetően a szülés utáni néhány napban gyakran kell majd wc-re menned és rengeteget izzadsz majd. Addig is érdemes a lábadat, amikor csak lehet, alápolcolni vagy pedig elkerülni azokat helyzeteket, ahol sokat kell egyhuzamban állnod.

Próbálj valamiféle testmozgást is végezni, hogy serkentsd a vérkeringést. Lehet, hogy kedvet kapsz ahhoz, hogy spórolj a folyadékbevitellel, viszont ha többet iszol, az inkább megakadályozza a folyadék felhalmozódást, mintsem hogy elősegítené! Az ödéma egy bizonyos mértékű kialakulása normálisnak mondható a terhesség ideje alatt, viszont ha ez túlzott méreteket ölt, akkor érdemes felkeresni az orvost. Főleg, ha ezek a változások hirtelen állnak be, így elkerülhető lesz a preeclampsia nevezetű jelenség kialakulása. A súlyos formát jelentő preeclampsiában a vezető tünet a test szerte jelentkező ödéma vagyis vizenyő; ez lassan alakul ki, eleinte csak a belső szervekben, ezért csak rendszeres testsúlyméréssel szűrhető ki! Később megjelenik a kézháton, arcon, lábakon is. A magas vérnyomás érfal károsító hatása következtében számos szövődmény léphet fel, például veseelégtelenség, agyi érbetegség. A preeclampsia legsúlyosabb szövődménye az eclampsiás görcsroham, aminek legfontosabb tünetei: homloktáji fejfájás, fülzúgás, látótérkiesés, kettős látás, ritkán hányás. Ilyenkor azonnali császármetszés végzendő.

Eheti teendők

Írj levelet a babának. Felbecsülhetetlen értékű kincsnek bizonyulhat majd abban az időszakban, amikorra már megtanult olvasni. Íme néhány tipp arra nézve, mit tartalmazzon a levél:

  • írd le érzéseidet azzal kapcsolatban, milyenek ezek a napok, hogyan telnek
  • képzelj el egy tökéletes napot a babával és azt, hogy mit csinálnátok kettesben
  • írd le reményeidet, álmaidat és kívánságaidat, amik a jövőbeli újszülöttel kapcsolatosak
  • gondolkozz el arról, mit jelent számodra anyának lenni illetve hogy szerinted mitől jó egy anya
Hozzászólások
14db hozzászólás
cache