Milyen idős a gyermeked?

A terhesség huszonhatodik hete

A baba fejlődése

A baba füleiben lévő ideghálózat már sokkal fejlettebb és érzékenyebb, mint eddig bármikor. Képes lehet arra, hogy megkülönböztesse a te hangod és az apukájáét, miközben beszélgettek. Apró adagokat lélegez ki és be a magzatvízből, amely létfontosságú tüdeje fejlődésének az érdekében. Ezek az úgynevezett légzési mozgások kellőképpen edzésben tarthatják, hogy mikor világra jön, el tudja végezni az első levegővételeit.

Természetesen továbbra is szedi magára a súlyt, legfőképpen zsír formájában. Mostanra nagyjából 800 grammot nyom és 35 cm nagy. Ha kisfiad születik, akkor a heregolyói már kezdenek leereszkedni a helyükre, a herezacskójukba – ez egy olyan folyamat, amelyik nagyjából két-három napig tart.

A kismamáról

Miközben egyik helyről a másikra rohansz és próbálsz a tanfolyamokon felkészülni a szülés megpróbáltatásaira – arról nem is beszélve, hogy próbálod előkészíteni a baba szobáját és emellett ellátni a napi teendőket –, gondoskodj arról, hogy megfelelően egyél és természetesen arról is, hogy elegendőt pihenj. Ekkortájt valószínű, hogy a vérnyomásod emelkedik, bár egy-egy méréskor még mindig alacsonyabb lesz, mint amilyen a terhességed előtt volt. Általában az első trimeszter végén kezd zuhanni a vérnyomása a kismamáknak, a mélypontot pedig valahol a 22. és 24. hét körül éri el.

Ha a derekad egy kissé jobban fáj mostanában, mint egyébként, azt egyrészt az egyre növekvő méhednek köszönheted. Emiatt súlypontod a növekedésének mértékétől változik, továbbá gyengíti a hasi izmokat és az is lehet, hogy nyomást gyakorol egy idegvégződésre. Másrészt pedig hormonális változások álltak be, amelyek meglazítják az ízületeidet és az ínszalagokat. Arról nem is beszélve, hogy a felszedett plusz súly jobban megdolgoztatja az izmaidat, és jobban megterheli az ízületeidet – a nap végére így nem csoda, ha ki vagy merülve. Próbáld meg hanyagolni azon tevékenységeket, amelyek során hajolni vagy emelni kell, iktass be gyakori szüneteket, ha huzamosabb ideig kell egy helyben állnod. Esténként célszerű az oldaladon feküdni, behajlított lábakkal, közöttük párnával, és ha lehet, használj egy másik párnát is a hasad megtámasztásához.

Eheti teendők

Beszéljetek meg néhány intimebb jellegű kérdést! Ha fiú születik, akkor szeretnéd, ha körülmetélnék? Ezt a kórházban végezzék el? A baba születése után akartok-e valami vallási szertartást? Szeretnél otthon maradni a babával, vagy mihamarabb visszamennél dolgozni? Ez csupán néhány kérdés a legfontosabbak közül, amelyek tisztázása rendkívül fontos, még akkor is, ha tudjátok a partnereddel, hogy osztjátok egymás véleményét.
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache