Milyen idős a gyermeked?

A terhesség huszonötödik hete

A baba fejlődése

A fejétől a talpáig a baba mostanra nagyjából 35 cm, súlya pedig 600-700 gramm, viszont korábbi sudár alakját kezdi felváltani a "baba-zsír". Ennek köszönhetően bőrén a ráncok elkezdenek kisimulni, és egy idő után egyre inkább egy valódi újszülött babára fog hasonlítani, csak kicsiben. Egyre inkább kezd a haja is növekedni – ha láthatnánk szabad szemmel, akkor már meg is tudnánk határozni a színét és a szerkezetét.

A kismamáról

Nemcsak a babának kezd kinőni a haja – ha a tükörbe pillantasz, látni fogod, hogy a hajad dúsabbnak és erőteljesebbnek tűnik, mint valaha. Persze nem arról van szó, hogy több hajad nő, hanem csak annyiról, hogy a terhesség alatt a szokásosnál kisebb mértékben hullik a hajad. Élvezd ki ezt az állapotot, amíg lehet, a szülés után ugyanis a plusz haj ki fog hullani.

Arra is felfigyelhetsz, hogy nem tudsz olyan könnyedén mozogni, mint korábban. Hacsak az orvos nem ad ezzel ellenkező tanácsot, akkor semmi probléma nincs azzal, ha folytatod a tornázást, viszont nem árt néhány biztonsági szabályt betartani: ne tornázz, ha túlságosan fáradtnak érzed magad és azonnal hagyd abba, ha fájdalmakat, szédülést érzel, vagy nehezen veszed a levegőt. Semmiképpen ne feküdj háton és kerüld azokat a sportokat, ahol fellökhetnek, vagy más módon veszítheted el az egyensúlyodat. Igyál mindig bőségesen folyadékot és gondoskodj arról, hogy legyen elég időd bemelegíteni és a gyakorlatuk után kifújni magadat.

A 24. és 28. hét között elvégzett szűréskor lehetséges, hogy ellenőrzésre kerül, hogy vérszegény vagy-e. Ha ez a helyzet, és a véredben kimutatható a vashiány – ez a vérszegénység egyik leggyakoribb típusa –, akkor az orvosod valószínűleg azt fogja ajánlani, hogy szedjél vasban gazdag kiegészítő tápanyagokat.

Elkezdtetek már gondolkodni azon, mi lesz a baba neve? Bár fontos döntés, de legalább olyan fontos az is, hogy ne görcsöljetek sokat rajta. Érdemes esetleg figyelembe venni a családban előforduló neveket vagy esetleg kedvenc irodalmi műveitekből vagy filmjeitekből a neveket. Persze az utónévkönyv is kéznél van, ha esetleg ötletbörzét akartok tartani.

Eheti teendők

Szentelj időt ezen a héten a partneredre! Szerezz neki valami romantikusabb jellegű meglepetést. Írd le, mik azok a dolgok, amiket szeretsz vele kapcsolatban, miért hiszed, hogy jó apa lesz és ehhez hasonlókat. Próbáld úgy beosztani az idődet, hogy egy héten legalább egyszer legyen valami közös programotok; egy olyan tevékenység, amely egyértelműen arra szolgál, hogy érezzétek, milyen fontos a partneretek jelenléte az életetekben.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache