Milyen idős a gyermeked?

A terhesség kilencedik hete

A baba fejlődése

Az új lakos már majd két centi hosszú – körülbelül egy szőlőszem nagyságú, és a súlya is ehhez viszonyítható. Egyre inkább embernek látszik. Minden létfontosságú testrészét megtalálhatjuk, bár az elkövetkezendő hetekben ezek jó néhány "finomításon" átesnek majd.

A baba szívében végbemegy a kamrákra való oszlás, és a billentyűk is elkezdenek kialakulni – pont úgy, mint az apró kis fogai. Az embrionikus "farok" teljes mértékben eltűnt. A baba szervei, izmai és idegei nagyobb sebességre kapcsolnak. A külső nemi szervek is megjelentek már, viszont még jó pár hétig nem lehet megkülönböztetni, hogy vajon fiúról vagy lányról van-e szó. Szemei teljesen kialakultak, viszont a szemhéja még teljesen letakarja őket, és a 27. hétig nem is nyitja ki. Apró fülcimpákkal rendelkezik és szája, orra és orrlyukai már jobban megkülönböztethetőek.

A méhlepény már eléggé kifejlődött ahhoz, hogy átvegye a legkritikusabb feladatot, a hormontermelést. Most, hogy a baba alapvető fiziológiai fejlődése rendben van, rohamléptekben fog majd nőni a súlya.

A kismamáról

Lehetséges, hogy még mindig nem tűnünk külső szemlélő számára terhesnek, még akkor sem, ha a derekunk már vastagodott egy kicsit. Viszont terhesnek érezheti magát az ember – és nemcsak a reggeli rosszullétre vagy más fizikai tünetre kell elsősorban gondolni, hanem arra, hogy ezen változások mellett könnyedén keríthet bennünket hatalmába az egyszer fent, egyszer lent érzés.

A hangulatingadozások nagyon hétköznapiak ezekben az időkben. Teljesen normális, ha néha révületben, néha pedig félelemmel gondolunk arra, hogy szülők leszünk. Próbáljunk egy kis teret adni magunknak. A legtöbb nő arról számol be, hogy ezek a "hullámvölgyek" a hatodik és a tizedik hét körül következnek be, a második trimeszter idejére elcsendesednek, majd a terhesség végéhez közeledve ismét fellángolnak.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache