Milyen idős a gyermeked?

A terhesség negyedik hete

A baba fejlődése

Ettől a héttől kezdve már az embrionikus periódus kezdődik. Innentől a 10. hét végéig a baba minden szerve ki fog fejlődni, és lesz olyan, amelyik már el is kezd működni. Ennek eredményeképpen ebben az időszakban lesz a leginkább sérülékeny mindazon dolgokkal szemben, amelyek akadályozzák a fejlődését.

A baba most egy mákszem méretű embrió és két rétegből áll: az epiblastból és a hypoblastból, amelyből később minden szerve és testrésze kifejlődik majd.

A primitív állapotban lévő méhlepény jelenleg szintén két rétegből áll. Sejtjei becsatlakoznak a méh szöveteibe, hogy helyet teremtsenek a vér áramlásának, és hogy majd a kifejlődő méhlepény ellássa tápanyaggal és oxigénnel a most már egyre inkább növekvő babát.

Innentől kezdve megjelenik
•    a magzatburok, amely otthont ad a babának,
•    a magzatvíz, amely körülveszi, míg növekedik,
•    a peteburok, amely megteremti a baba vörösvérsejtjeit és segít, hogy a táplálék eljusson hozzá, amíg a méhlepény ki nem fejlődik, és át nem veszi ezt a feladatot.

A kismamáról

Valamikor ennek a hétnek a folyamán derülhet ki, hogy terhes vagy-e. Érdemes házi tesztet alkalmazni a hét vége felé, mert akkor már viszonylag pontos eredményt ad. Akár most is próbát lehet tenni, viszont sokkal biztosabb eredményt kapsz, ha a (meg nem jött) menstruáció után egy héttel végzed el a tesztet.

Amennyiben a teszt pozitív, úgy hívd fel az orvost és egyeztess vele időpontot. A legtöbb orvos nem ad ugyan időpontot a nyolcadik hét előtt, hacsak állapotod nem teszi azt indokolttá – például ha problémák léptek fel az előző terhességed alatt vagy olyan tünetek jelentkeztek, amelyeket muszáj orvosnak ellenőriznie.

Ha gyógyszert szedsz – akár receptre felírtat, akár alkalmanként –, kérdezz rá arra, hogy biztonságos-e tovább szedni azokat. Ne feledkezz meg a multivitaminok beviteléről sem – olyat válassz, amely tartalmaz legalább 400 mikrogramm folsavat, amelynek adagját ajánlott emelni (600 mikrogrammra) ahogy előrébb haladsz a terhességben.

A következő hat hónap a baba fejlődésének egy kritikus szakasza. A méhlepény és a köldökzsinór egy kezdetleges szakaszban lévő változata már funkcionál és táplálékot, illetve oxigént szállít a babának. A méhlepényen keresztül a baba mindannak ki van téve, ami a szervezetedbe jut, így gondoskodj arról, hogy a bevitt anyagok jók mind a baba, mind pedig a te szervezeted számára.

Ha a házi terhességteszt negatív, akkor a (feltételezett) ötödik héten csinálj egy másikat, persze csak ha időközben nem jött meg a menstruációd. Sok teszt nem elég érzékeny ahhoz, hogy a vizelet alapján a negyedik héten már biztonsággal megállapítsa a terhességet.

Ha már több mint egy éve próbálsz sikertelenül teherbe esni (vagy több mint hat hónapja, ha már idősebb vagy 35 évesnél), akkor érdemes az orvossal konzultálni és egy vizsgálatot megejteni mind rajtad, mind a partnereden, hogy kiderüljön egy esetleges termékenységi probléma. Lehet, hogy az eredmények felkavaróak lesznek, de még mindig jobb egy problémát hamarabb felderíteni, és még időben kezelni, ha lehetséges.

Hozzászólások
1db hozzászólás
cache