Milyen idős a gyermeked?

A terhesség negyvenedik hete

A baba fejlődése

Nehéz megjósolni, hogy mekkora lesz az újszülött, de átlagban a súlyuk nagyjából 3,5-4 kiló és nagyjából 45-50 cm. hosszúak. A koponyacsontjai még nincsenek teljesen összenőve, ami a szülésnél, ha nem nagyon akar a baba a szűkös szülőcsatornán "kiférni", még nagyon jól jöhet. Ez az átbújás az oka annak, hogy a babának kúpra emlékeztet a kis feje a születés után – emiatt azonban nem kell aggódni, ez így normális és csupán egy átmeneti jelenségről van szó.

A kismamáról

Több hónapnyi várakozás után a kiírt időpont egyre közeledik, talán már el is értél odáig – és még mindig terhes vagy. Frusztráló, de nem ritka szituáció ez, amiben éppen most vagy. Nem biztos, hogy annyira később jön a baba, mint ahogyan azt gondolod, különösen akkor, ha azt a kiírt napot veszed alapul, amit az utolsó menstruációd alapján számított ki az orvosod. Még ha a becslés pontos is volt, a nőknél néha előfordul, hogy kitolódik a szülés időpontja minden különösebb (egészségügyi) indok nélkül.

Még mindig van néhány hét, amíg a babát el nem könyvelik "túlhordottnak" de az orvos biztos, hogy ragaszkodik majd hozzá, hogy gyakoribb vizsgálatokkal tartsa szemmel a babát, amíg be nem indul a szülés.

Lehetséges, hogy elvégeznek rajtad egy biofizikai vizsgálatot, amely egy ultrahangból áll, amin megnézik, hogy

  • a baba hogyan mozog,
  • vizsgálják a légzési mozdulatait (főleg a mellkasi-és rekeszizmokat),
  • az izomtónust (összecsukja és kinyitja-e a kezeit, illetve kinyújtja és behúzza-e a végtagjait)
  • milyen mennyiségben van körülötte magzatvíz (ez azért fontos, mert ez jelzi, hogy a méhlepény mennyire látja el a kisbabát).
A magzati szívverést is ellenőrzik, vagy külön vizsgálat keretein belül, vagy a fent leírtak részeként. Ha ezek a tesztek nem hoznak megnyugtató eredményt, akkor több mint valószínű, hogy a szülést megindítják. Ha pedig komoly problémát lát az orvosod, akkor akár rögtön császármetszést is végrehajthatnak.

Az orvos ellenőrzi, hogy a méhnyak "megérett"-e már, milyen pozícióban van, mennyire lágy, mennyire vékonyodott el és mennyire van kitágulva – ezek ugyanis mind befolyásolhatják, mikor és hogyan indítják el a szülést, amire – ha egyébként az nem indul meg magától –, a 41. és a 42. hetek tájékán kerülhet sor.

Eheti teendők

Pihenés és kikapcsolódás! Nézzél filmeket, olvass könyveket, hallgass zenét, és amikor csak tudsz, szunyókálj egy kicsit. Mivel már a terhesség nagyon végső szakaszában vagy, muszáj biztosítanod saját magadnak egy kis lazulást – a pszichológusok is azon a véleményen vannak, hogy ha a jövendőbeli édesanya nem így tesz, a baba érkezésére teljesen ki lesz merülve.
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache