Milyen idős a gyermeked?

A terhesség ötödik hete

A baba fejlődése

Mélyen a méhben az embrió őrült sebességgel növekedik, mostanra már körülbelül egy szezámmag méretével egyezik meg és külsőre inkább hasonlít egy apró ebihalhoz, mint egy emberhez. Három rétegből áll: ektoderma, mezoderma és az endoderma - ezekből fognak majd a szervei és szövetei kifejlődni.

Az idegcső – amelyből a baba agya, gerincvelője, gerincoszlopa, idegei fejlődnek ki –, a felső rétegben jön létre, az ektodermában. Ebből a rétegből fog majd kinőni a bőre, haja, körme, emlő- és verejtékmirigyei és fogzománca.

A szíve és a keringési rendszere a középső rétegben kezd kifejlődni (igazából ezen a héten a kis szíve már elkezd kamrákra osztódni, verni és vért pumpálni). A mezoderma rész lesz felelős azért, hogy kialakulhassanak a baba izmai, porcai, csontjai és a bőr alatti szövetei.

A harmadik réteg, az endoderma ad otthont a tüdejének, belső szerveinek, egy kezdetleges vizelést ellátó rendszernek, valamint a pajzsmirigyének, májának és a hasnyálmirigyének. Eközben a primitív állapotban lévő méhlepény és a köldökzsinór már dolgozik azon, hogy tápanyagot és oxigént szolgáltasson a kisbabának.

A kismamáról

Több mint valószínű, hogy már tapasztalsz néhány, a terhességgel járó kellemetlenséget. Nagyon sok nő számol be sajgó mellekről, fáradtságról, gyakori vécére járásról, amelyek már a korai hetekben elkezdődnek. Nincs kizárva, hogy szédülsz, bár ez inkább az elkövetkezendő hetekre lesz jellemző.

A külvilág persze semmit sem lát a benned zajló drámai folyamatokból – esetleg csak annyit, hogy a vacsoránál visszautasítod a pohár bort. Fontos, hogy az alkoholfogyasztást elkerüld a terhesség ideje alatt, mivel nem lehet tudni, mi az az alkoholmennyiség, amely már ártalmas lehet a baba számára! Különösen az első hetekben nagyon veszélyes az alkoholfogyasztás!

Jó ötlet rendszeres testmozgást is bevezetni az életedbe, ha érzed ennek a hiányát. Jól fog jönni, ha kicsit fejleszted az állóképességedet és erősödsz is hozzá, mivel így könnyebben megbirkózik meg tested a plusz súllyal, ami a terhesség alatt rád rakódik, és megóvhat azoktól a fájdalmaktól, amelyek ilyenkor jelentkeznek – arról nem is beszélve, hogy a feszültség levezetésére is alkalmas egy kiadós torna. A tornagyakorlatok ezen kívül felkészítenek a vajúdáskor jelentkező fájdalmak legyűrésére.

Végül érdemes azt is fontolóra venni, hogy mennyivel könnyebb lesz a szülés után visszatérni a normális kerékvágásba, ha már a terhesség ideje alatt rendszeres testmozgást végeztél. Érdemes valami kevésbé extrém formáját megtalálni a testmozgásnak – például a séta és az úszás, amely melegen ajánlott bármely terhes nőnek.

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache