Milyen idős a gyermeked?

A terhesség tizenhatodik hete

A baba fejlődése

Készülj fel rá, hogy kisbabád növekvésében óriási léptékű változások következnek. Az eljövendő néhány hétben a baba megduplázza súlyát és méretét. Jelenleg körülbelül akkorának képzeld el, mint egy avokádót: 12 cm és 98 gramm. A lábai már sokkal fejlettebbek, a fejét már jobban felemeli és a szemei még jobban a megfelelő helyre pozícionálták magukat. A fülei is nagyjából ott vannak, ahol kell, hogy legyenek. A fejbőrén már kezd a hajának mintázata kialakulni, bár hajat még nem látni; továbbá már elkezdtek a lábujjain a körmei is kinőni. Szíve naponta nagyjából 25 liternyi vért pumpál át szervezetén, és ez a mennyiség csak növekedni fog, amíg a babád tovább fejlődik.

A kismamáról

A méh teteje körülbelül félúton van a szeméremcsont és a köldököd között - valószínűleg már valamivel jobban érzed magad, ennyi héttel a terhesség kezdete óta. Kevesebb rosszullét, hangulatingadozás és ragyogó bőr – ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember közérzete javuljon.

Hamarosan megtapasztalod a terhesség egyik legszebb pillanatát - ez pedig nem más, mint az, ahogy érzed a babád rugdosását. Bár többen beszámolnak arról, hogy a 16. héten már több alkalommal érzékelték az előbb említett jelenséget, a legtöbb nő a 18. hétig nem tapasztal ilyesmit. Ha ez az első szülésed, akkor nem érdemes türelmetlennek lenned – lehet, hogy korábbi tapasztalatok híján fel sem tűnik a rugdosás a 20. hétig. A legelső mozdulatokat könnyen össze lehet téveszteni a csuklással vagy akár a gyomorkorgással is – az elkövetkezendő hetekben sokkal gyakoribbak lesznek az ilyen jellegű mozgások, és lassan megtanulod majd megkülönböztetni a baba rúgásait a saját tested megnyilvánulásaitól.

Eheti teendők

Tervezzetek be valami romantikus időtöltést – még akkor is, ha nem mozdultok ki. Miután a kicsi napvilágot lát, nagyon nehéz lesz megoldani, hogy lelépjetek egy-egy hétvégére, úgyhogy ne hagyjátok ki ezeket az alkalmakat, hogy együtt lehessetek. És nem is érdemes sokáig várni, hiszen a harmadik trimeszterben már lehet, hogy túl fáradt leszel ahhoz, hogy kirándulgass.

Hozzászólások
11db hozzászólás
cache