Milyen idős a gyermeked?

A terhesség tizenhetedik hete

A baba fejlődése

A baba csontváza a porcanyagból csonttá alakul át, a köldökzsinór pedig – amely összeköti őt a méhlepénnyel – egyre erősebb és vastagabb lesz. A baba körülbelül 150 grammot nyom, és tetőtől talpig körülbelül 14-15 cm. Tudja mozgatni az ízületeit, sőt, már az izzadságmirigyei is kezdenek kifejlődni.

A kismamáról

Néha úgy érzed, nehéz megőrizni az egyensúlyodat? Ahogy nő a hasad, egyre inkább át kell állni arra, hogy máshol van a tested központja, így a gravitáció is másképpen hat rá – ennek eredményeképpen néha úgy érezheted, nehezebb megtalálni az egyensúlyodat. Próbáld meg ezért elkerülni azokat a helyzeteket, amelyek azzal fenyegetnek, hogy elveszítheted egyensúlyodat. Tartózkodj a magassarkú cipők viselésétől, és mindig kösd be magad, ha autóba ülsz, úgy, hogy az alsó szíjat a hasad alatt elvezetve kötöd be, a váll felől induló részt pedig úgy pozícionáld, hogy azok a melleid között fussanak le.

Vannak, akik arról számolnak be, hogy a szemeik rendszerint kiszáradnak, de ezen viszonylag könnyedén lehet segíteni szemcseppekkel. Ha a kontaktlencsék viselése kényelmetlenné válik, akkor próbáld meg rövidebb ideig viselni őket. Ha a kényelmetlenség még így sem szűnik, akkor a baba megszületéséig inkább viselj szemüveget.

Eheti teendők

Kezdjétek összeírni a névlistátokat. Készíts egy listát, rajta tíz névvel, amit szívesen adnál a babának és kérd meg a partneredet, hogy ő is tegyen ugyanígy. Aztán mindketten végigmentek egymás listáján, kihúzva azokat a neveket, amelyek nem tetszenek és végül csak azokat meghagyva, amelyek mindkettőtök tetszését elnyerték. Sokan már eleve tiltólistára tesznek neveket, például volt barátok, barátnők nevei, vagy azok a nevek, amelyeket a család valamelyik háziállata visel/viselt.
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache