Milyen idős a gyermeked?

A terhesség tizennyolcadik hete

A baba fejlődése

A fejétől a faráig a baba körülbelül 15 centiméter, a súlya pedig majdnem kétszáz gramm. Ideje nagy részében azzal van elfoglalva, hogy hajlítgatja a karját és lábait – ezeket a mozdulatokat az elkövetkezendő hetekben egyre gyakrabban fogod észrevenni. Az erei már láthatóak a vékony kis bőrén keresztül, és fülei már a megfelelő "pozícióba" kerültek, bár még mindig kissé elállnak a fejétől. Az idegei körül egy mielin nevezetű védőanyag kezd formálódni; ez a folyamat egy évvel a születése után is folytatódik. Ha kislánnyal vagy várandós, az ő méhe és petevezetéke már kialakult és a helyén van; ha pedig kisfiúval, akkor már észrevehetők a nemi szervei, bár lehet, hogy az ultrahangvizsgálat idejére úgy "dönt", hogy ezeket nem tárja a külvilág elé.

A kismamáról

Éhes vagy? Ha igen, akkor tudnod kell, hogy a megnövekedett étvágy egy teljesen hétköznapi jelenség ebben az időszakban. Egyél olyan ételeket, amelyek gazdagok tápanyagban, és nemcsak a bevitt kalóriák számát növelik (chips, sült krumpli, cukor és egyéb édességek). A nagyobb, kényelmesebb ruhák mostanra immár kötelezővé váltak, mivel mind a derékbőséged, mind pedig az étvágyad jelentősen megnövekedtek. Ezen trimeszter alatt jellemző, hogy csökken a vérnyomásod is, így ne ugorj talpra hirtelen, ha előzőleg feküdtél vagy ültél, különben pár másodperc erejéig szédülés foghat el.

Innentől kezdve, ha úgy döntesz, hogy leheveredsz, a legcélszerűbb oldalt feküdnöd – legalábbis részben oldalra billentve testedet. Ha háton fekszel sima felületen, akkor a méhed elszorít egy fő eret, aminek következtében kevesebb vér jut el a szívedhez. Próbáld ki azt, hogy egy párnát helyezel a hátad mögé vagy a csípőd alá, hogy kényelmesebb legyen a fekvés.

Ha még nem ejtettél meg egy ultrahangos vizsgálatot a második trimeszter alatt, akkor hamarosan sor kerülhet arra is. Ez egy fájdalommentes procedúra, amellyel az orvos ellenőrzi, hogyan fejlődik a baba, ki tudja szűrni azt, hogy felléphetnek-e bizonyos születési rendellenességek, megnézi, hogy az előzőleg kiírt várható szülési dátum valóban helyes-e – és persze ezzel nézi meg, hogy tulajdonképpen hány baba is várható. A vizsgálat alatt lehet, hogy az ultrahang éppen "elkapja" azt a pillanatot, ahogy a baba mozog vagy éppen a hüvelykujját szopogatja.

Eheti teendők
Keress szülési tanfolyamot. A legjobbak és legnépszerűbbek nagyon hamar betelnek, így célszerű már most nekifogni a keresésnek. A módszerek és időpontok, amiket ezeken az órákon alkalmaznak, és ahogyan ezek be vannak osztva, különbözőek lehetnek. Van, amelyik több héten keresztül tart, mások pedig intenzívebbek, akár pár naposak is lemehetnek. Jó ötlet először az adott kórházban szétnézni (ők is biztosan ajánlanak ilyen kurzusokat), és ha ott nem találsz megfelelőt, akkor a speciális(abb) igényeiddel máshol is érdemes körülnézni.

Hozzászólások
1db hozzászólás
cache