Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Terhesség >
[ Terhesség kezdete - 8 hetes ]
2009-07-31
23 komment

A test gyógyulása szülés után

A tested a szülés után

Szülés utáni súlyveszteség - A súlyveszteség mértéke már önmagában is hihetetlennek tűnik, hiszen a baba súlyához képest még fél - egy kilónyi méhlepény, illetve hasonló mennyiségű vér és magzatvíz veszteségével is számolni kell. A legtöbb nő így végül hat kilóval könnyebb a szülés után, amely nem kis mértékben járul hozzá ahhoz, hogy erőteljes diszorientáltság érzése kerítse hatalmába az édesanyákat.

A terhesség során testünk sejtjei azon dolgoztak, hogy a folyadékot magukba szívják, a szülést követően ez a folyadékmennyiség viszont szép lassan elhagyja a testet izzadság és vizelet formájában. Az újdonsült édesanyák elég sokat izzadnak, sőt, a napi vizeletmennyiségük is akár a kétszerese lehet a szokásosnak. A húgyhólyag tágulása miatt úgy érezheted, hogy egyfolytában a mellékhelység felé kell, hogy vedd az irányt - akármennyit is adsz ki magadból, a húgyhólyag (a tágulás miatt) egy ideig nem fog tudni teljesen kiürülni.

Az összezsugorodó anyaméh - Az összehúzódások nem szűnnek meg a szülés után, persze nem véletlenül. A szülés idején a méh mérete huszonötszöröse a szülés előtti állapotnak. Szinte azonnal elkezd összehúzódni, az addig kinyúlt izomszövetek összehúzódnak, amely görcsökkel, úgynevezett utófájdalmakkal jár. (Az utófájdalmak erősségei általában minden egyes terhességgel növekednek, így lehetséges, hogy szükség lesz orvos által felírt fájdalomcsillapítóra).

Az anyaméh gyorsan összehúzódik - egy héten belül csupán feleakkora lesz, mint volt a szülés idején. A negyedik hét végére már néhány deka eltéréssel a szülés előtti állapot lesz a jellemző. Ennek ellenére, az ott lévő sejtek száma nem csökken - a sejteken belüli fehérje kémiai felépítése miatt ezek a sejtek tizedére csökkenek a szülés előtti méretüknek. Az anyaméhben található külső sejtréteget, amely a terhesség alatt megnyúlt, a test folyamatosan üríti ki, melynek eredményeképpen létrejön egy menstruációra emlékeztető folyás, amely hetekig eltarthat - a színe eleinte élénkpiros, majd egyre világosabb lesz és sárga, illetve fehér színűvé válik, majd a jelenség néhány hét alatt megszűnik.

Mozgásban a belső szervek

Míg a méh kitágul a terhesség alatt, hogy helyet adjon a növekvő babának, a szervek nagy részét is arrébb (általában feljebb) tolja - beleértve a hasat, a beleket, a húgyhólyagot és a szívet. Miután a baba megszületik, ezek a szervek joggal akarnak visszakerülni az eredeti helyükre, ez azonban azzal jár, hogy egy rövid lefolyású (néhány hétig tartó) inkontinencia (önkéntelen vizelés) veszi kezdetét. Ahogy a belső szervek helyzete rendeződik, minden visszatér a rendes kerékvágásba.

Szülés utáni hormonváltozások és depresszió

Az orvosok általában nem is gondolnak a szülés utáni depresszióra, holott a diagnózishoz két egyszerű kérdés feltevése is elegendő lenne - derül ki az Észak-Karolinai Egyetem felméréséből.

A szülés utáni depresszió gyakori jelenség, a gyermekágyasok 13 százalékát érinti. A betegség kialakulásában a szülés hatására bekövetkező hormonváltozások tehetők felelőssé, így a szülést, halvaszülést vagy vetélést követő hónapokban alakulhat ki. Pszichológusok véleménye szerint nagyobb eséllyel jelentkezik azoknál, akik stressznek vannak kitéve, korábban már voltak depressziósok, illetve azoknál, akiknek nincsenek stabil szociális kapcsolataik

Ha egy édesanya fáradt, szomorú, gyakran sír, szorong, ingerlékeny, bűntudata van, nincs étvágya és nem tud rendesen aludni, gondolni kell a szülés utáni depresszió lehetőségére. A betegség nemcsak az anyára nézve veszélyes, annak családjára, gyerekeire is hatással lehet.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
23db hozzászólás
cache