Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 12 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2009-07-09
0 komment

A test változásai a has alatt és felett

Arra minden terhes nő számít, hogy a hasa elkezd nőni – talán még a mellei is –, de a következőkben leírt változások talán meglepőnek hathatnak. Pontosan ugyanúgy, mint a többi változásért, ezekért is a hormonok a felelősek.

Vastagabb, dúsabb haj: igazából nem nő több hajad, csupán kevesebb hullik ki, mint általában. A terhesség alatt ugyanis sokkal lassabban hullik a hajad, mint azelőtt. Mit lehet tenni: ha a sűrűbb haj a nyerő nálad, akkor élvezd a helyzetet. Ha inkább a szokásos mennyiséget preferálod, akkor kérd meg a fodrászt, hogy valami ritkítást is iktasson be a legközelebbi vágás alkalmával. Ez a változás azonban nem tart örökké, szülés után a többlethaj kihullik.

Megnövekedett testszőrzet: az androgén hormonoknak köszönhetően a szőrzet olyan helyeken bukkanhat fel, ahol korábban ritkán, vagy egyáltalán nem (áll, felsőajak környéke, arc). Egy-egy kóbor szőrszál is felbukkanhat itt-ott, amik ellen csak a hagyományos módszerekkel lehet védekezni: borotválkozás és gyantázás, melyek biztonsággal orvosolják ezt az átmeneti kényelmetlenséget.

Gyorsabban növekvő körmök: a körmeid is látható módon gyorsabban növekednek, mint általában, és a mintájában is változás állhat be. Van, akinek keményebb lesz, másoké puhább és hajlamosabb a töredezésre. Érdemes a körmeidet kesztyű viselésével védeni egy kicsit, különösen takarításkor és mosogatáskor.

Változások a bőrön: a terhes nők egy része arról számol be, hogy bőre soha nem volt szebb, mint ez időszak alatt. Ha ez a helyzet veled is, akkor élvezd ki ezt, ha pedig a bőröd állapota inkább rosszabb lett, akkor nincs más tennivaló, mint minél gyakrabban fürödni és olajmenteset használni mindenféle sminkből.

Megnagyobbodott, elszíneződött mellbimbók és bimbóudvar: van, aki azt tapasztalja, hogy a mellbimbói, illetve a körülötte lévő pigmentált terület (bimbóudvar) egyre nagyobb, illetve sötétebb színű lesz. Az apró dudorok, amik a bimbóudvaron vannak, lehet, hogy kissé kitapinthatóbbak – ezek azért felelősek, hogy baktériumölő, olajszerű anyagot termeljenek és nedvesítsék a bőrt. Mivel ezek működése így van rendjén, semmi tennivalód nincs.

Megnagyobbodott lábak: előfordulhat, hogy a lábméreted egy fél, vagy esetleg egy egész számmal nagyobb lesz, köszönhetően a lazább ínszalagoknak. Ez a változás viszont lehet, hogy végleges marad. Igazából nagy problémát nem fog okozni, inkább vegyél nagyobb cipőt, amelyikben kényelmesebben elfér a lábad.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: terhesség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache