Milyen idős a gyermeked?

A tizenegyedik hónap második hetének eseményei

A baba fejlődése:

Az ilyen idős gyermekek általában már biztonságosan ülnek, a bútorokba kapaszkodva járnak, egy-egy pillanatra elengedve azokat, és segítség nélkül megállnak a lábukon. Ha megfelelően tartod, gyermeked lépegetni fog, és már állva is megpróbálja megkaparintani kedvenc játékát.

Az első varázslatos lépések a függetlenség felé – még több futkosást eredményezve számodra – már bármelyik pillanatban bekövetkezhetnek, feltéve, hogy még nem került rájuk sor. A legtöbb kisgyerek 12 hónapos kora körül teszi meg az első lépéseit, de néhányan már sokkal korábban elkezdenek járni. Ha gyermeked még nem jár, ne aggódj – még mindig korai számára. Egyes gyermekek 18 hónapos korukig nem teszik meg azt a bizonyos első lépést.

Az anyáról:

Hagyományok, ünnepek

Gyermekkorodban hogyan ünnepeltétek a karácsonyt, húsvétot? A születésnapokat? Imádkoztatok az étkezések előtt, volt valami különleges elfoglaltságotok nyáron? Családalapításkor az embernek eszébe jutnak családja régi szokásai, és az is, az ő családjában mi lesz majd a módi. Még ha gyermeked nem is érti, értékeli őket: ezek a családi szokások, hagyományok biztonságérzettel, az összetartozás érzésével és büszkeséggel töltik majd el.

Nem feltétlenül kell átvenned családod, párod családjának szokásait, főként, ha ez azt jelentené, hogy az egyiket előnyben kellene részesítened a másikkal szemben. A szokások kiépítése akkor nyeri el igazán az értelmét, ha egyéni ötletekkel teszed személyessé a már meglévőket. Vedd sorra, milyen programokat részesítetek előnyben, és szervezd ezek köré a ti saját rituáléitokat.

A rituálék lehetnek aprók, gyakoriak, mint például az olvasás elalvás előtt, de kapcsolódhatnak egyes ünnepekhez, eseményekhez is. Légy óvatos a születésnapokkal – zsenge korú gyermeked számára lehet, hogy túl sok lesz a dekoráció, a nyüzsgés és ettől feszültté válik. Ezért aztán tervezz a nagy ünneplésbe megfelelő mennyiségű pihenőidőt is.
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache