Milyen idős a gyermeked?

A tizenegyedik hónap negyedik hetének eseményei

A baba fejlődése:

Gyermeked ekkor már megérti egyszerűbb utasításaidat, bár a legtöbbször a füle botját se mozdítja, ha azt mondod, „Nem”. Ahhoz, hogy ez a kis szócska nagyobb súlyt nyerjen, meggondoltan használd, a korlátok egyértelmű kijelölésére. Ha túl sokszor hallja, akkor hamarosan úgy érzi majd magát, mint egy ketrecbe zárt állat – ott van az érdekes, felfedezendő világ a szeme előtt, ő mégse tehet semmit –, s később mindent megtesz majd azért, hogy kiszabadulhasson a nemek börtönéből.

Habár gyermeked másnap nem mindig emlékszik, mit mondasz neki ma, nem korai egyes szabályok felállítása, és már például a helyes-helytelen közti különbségeket is elkezdheted megtanítani neki.

Az anyáról:

A munka és család egyensúlya

Személyiséged sokat változott, mióta anya lettél, és bizonyára elgondolkozol rajta, mennyire vidd bele szülői éned dolgozó énedbe. A válsz nagymértékben függ munkahelyed kultúrájától, stílusától. Figyeld meg a többi anyuka és apuka, hogyan kezeli ezt a kérdést, és kövesd a példájukat. Látsz családi fotókat a főnök asztalán? Sok szülő dolgozik rugalmas beosztásban?

Lehet, hogy gyermeked miatt hosszabb ideig távol kell maradnod a munkától, vagy részmunkaidőben kell dolgoznod. Mérlegeld, hogy a baba vagy a munka élvez-e elsőbbséget, vedd figyelembe, mennyire rugalmas munkahelyed, mennyi szabadságod lehet, szerződésed mit mond a gyermekvállalással kapcsolatban. Amikor gyermeked beteg, lehet, hogy inkább személyesen szeretnéd gondját viselni, ugyanakkor nem bánod, ha a fejlődését ellenőrző kontrollvizsgálatokra férjed, vagy a bébiszitter viszi el. Ám az is lehet, hogy minden egyes orvosi vizsgálaton ott szeretnél lenni. Ebben az esetben időzítsd azokat az ebédszünetre, vagy munka utánra, hogy a lehető legkevesebbet hiányozz a munkahelyedről.

Továbbá, gondolkozz el azon, hogyan használhatod ki a munkával töltött időt a leghatékonyabban. Készíts általános tennivaló listát, inkább korábban menj be dolgozni, ahelyett hogy tovább maradsz, és amennyire csak tudod, hagyd otthon a magánéleted, mikor dolgozol. Például ebédidőben is dolgozhatsz, hogy korábban hazamehess – feltéve, hogy a munkaköröd ezt megengedi. Kövesd nyomon, hogy haladsz a munkával, és rendszeresen tájékoztasd róla főnköd, hogy lássa, anyai teendőid mellett munkád iránt is elkötelezettséget érzel.
Cimkék: család, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache