Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2009-10-12
7 komment

A veszélyeztetett terhesség

Akkor beszélünk veszélyeztetett terhességről, ha az anyuka és/vagy a baba életét valamilyen szövődmény, betegség veszélyezteti. A gyakori orvosi vizsgálatok lehetővé teszik a betegségek, illetve bármilyen probléma felismerését, utána pedig már meg lehet tenni a szükséges lépéseket a komolyabb bajok elkerülése érdekében. Fontos a vérnyomás, a pulzusszám, a testsúly és a has körfogatának folyamatos nyomon követése. Az előre megadott időpontokban elvégzett ultrahangos vizsgálatok során figyelemmel lehet követni a magzat fejlődését, ilyenkor ki lehet szűrni az esetleges rendellenességeket.


Ha valakit veszélyeztetett terhesnek nyilvánítanak még nem kell egyből pánikba esni – a stressz egyébként sem tesz jót, semmilyen terhesség alatt -, minden szükséges vizsgálatra időben el kell menni, és be kell tartani az orvosi utasításokat. Ilyen esetben előfordul, hogy betegállományba helyezik a kismamát, vagy kórházba utalják.

A kockázat mértéke szoros összefüggésben áll az anyuka korával, ugyanis a szakértők szerint a legideálisabb 20 és 30 év között gyereket vállalni. A túl fiatal szervezet számára nagyon megterhelő, míg a 35 évnél idősebb hölgyek körében nagyobb valószínűséggel alakul ki toxémia, mióma, cukorbetegség, illetve nagyobb az esély arra, hogy valamiféle komplikáció lép fel a szülés során. Kórelőzményként fontos lehet a korábbi szülések folyamata, a koraszülések és vetélések száma.

A koraszülést és a vetélést a kismama alkata is befolyásolja, például ha gyenge a méhnyak, illetve a meglévő betegségek – magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy betegség – veszély forrásai lehetnek.


Az elmúlt években egyre gyakoribb a veszélyeztetett terhesség, amit a szakemberek azzal magyaráznak, hogy egyre több a dohányzó, az alkoholt fogyasztó nő, ráadásul egyre jobban kitolódik a szülés ideje. Sokan abortusz, vagy súlyosabb fertőzés után döntenek egy baba mellett, ami szintén veszélyezteti a terhességet. A vetélés és a koraszülés kockázata is magasabb azoknál a nőknél, akik már átestek terhesség megszakításon, 25%-kal nagyobb az esély. Ráadásul egyes felmérések szerint a veszélyeztetett terhesek 30% vállalja a táppénzt a terhesség egész időtartamára, a többség továbbra is dolgozni jár.

A veszélyeztetett terhesség valóban nem játék, de az orvosi utasítások betartásával, a vizsgálatokon való rendszeres megjelenéssel, elejét lehet venni a komolyabb problémáknak. Fokozottan figyelnie kell a kismamának mind önmagára, mind a születendő apróságra.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
7db hozzászólás
cache