Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 14 hetes terhes - 41 hetes terhes ]
2009-07-09
6 komment

Álmok a terhesség alatt

A nők nagy része arról számol be, hogy a terhesség ideje alatt álmaik élénkebbnek tűnnek, mint általában. Érdekes módon a második és a harmadik trimeszter alatt kevesebb időt töltünk az alvás REM szakaszában (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás), vagy ott, ahol az álmodás fázisába kerülünk. Miért van akkor az, hogy mégis olyan élénkek az álmok?


Ez részben azért lehetséges, mivel az álmodás folyamatát szakítjuk meg akkor, amikor felébredünk, hogy vécére menjünk, vagy valamiféle fájdalmat (gyomorégés, görcs a lábban) érzünk. Ha ugyanis az alvás REM szakaszában ébredünk fel, akkor sokkal élénkebben emlékszünk vissza álmunkra. Az is közrejátszhat a dologban, hogy ebben az időszakban erőteljesebb érzelmi hatások alatt vagy – mint a terhes nők általában, és az örömtől a szomorúságig az érzelmek teljes skáláját végigjárod.

Íme, néhány álom és ezek magyarázata, hogy mit is jelenthetnek:

  • Állatkölyköket gondozol álmodban. A második trimeszter alatt sok nő álmodik arról, hogy aranyos, szeretnivaló kis állatokról (kiskutyák, kiscsibék, kiscicák). A barátságos teremtmények álmaidban való megjelenése azt mutatja, hogy ösztöneid "élesítve" vannak és teljes mértékben rá vagy hangolódva a gondoskodásra. Ha viszont álmaid teremtményei agresszíven viselkednek, az azt is jelezheti, hogy érzéseid vegyesek az új jövevénnyel kapcsolatban.  • Tüzes afférod volt egy régi szerelmeddel. Sok jövendőbeli édesanya aggódik a külseje miatt, illetve inkább azzal, milyen lesz a baba születése után és milyen hatással lesz az a szexuális életükre – mások pedig jobban kívánják az intim együttlétet, mint valaha. Az ilyen erotikus álmok nemcsak hogy biztatást kínálnak, de tükrözhetik azt is, mennyire érzed magad kívánatosnak akkor, mikor ébren vagy.

  • A párod félrelép. Ha azt álmodtad, hogy kedvesed egy régi barátnőjével, vagy akár egy ismeretlennel lép félre, akkor azt jelezheti azt, hogy bizonytalanságokat érzel a szerelmével és a figyelmével kapcsolatban ezekben a változásokkal teli időben. Mivel most még jobban ki vagy szolgáltatva a környezetedben lévőknek, ilyen álmokat átélni teljesen hétköznapi dolog a terhesség ideje alatt.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás, terhesség
Hozzászólások
6db hozzászólás
cache