Milyen idős a gyermeked?
[ 2 éves - 7 éves ]
2009-09-22
0 komment

Amikor a fogtündér megérkezik

Minden szülő izgatottan várja gyermeke első fogacskájának kibújását, melyet szinte azonnal követ az összes többi addig, amíg hipp-hopp megjelenik 20 piciny tejfog. Attól függetlenül, hogy ezek már 7-8 éves korukig kicserélődnek ún. „maradandó” fogakra, ugyanúgy megfelelően kell ápolni, melyre fokozatosan rá kell szoktatni csemeténket.


Felnőttkorban az elhanyagolt, lyukas, szuvas és számos betegséggel rendelkező fogazat megléte egészen a gyermekkorra vezethető vissza, hiszen sok szülő elhanyagolja gyermekénél mind a fogmosást, mind a rendszeres szűrővizsgálatot. A szülők úgy gondolják, hogy a tejfogakat nem kell mosni naponta, hiszen úgyis kicserélődnek a gyerek kisiskolás korára. Mindez egy hatalmas tévhit, hiszen ha nem szoktatjuk rá gyermekünket a napi 2 alapos fogmosásra – már 2-3 éves korától –, akkor később nem válik természetessé ez a folyamat, és ezt a maradandó fogak fogják megsínyleni. A fogorvosok azt javasolják, hogy az első fogacskákat is tisztítsák a szülők gyógyszertárban kapható kis fogkefével – mely puha és kíméletes –, amit az ujjunkra felhúzva könnyedén használhatunk, feltéve ha a baba nem tiltakozik erősen ellene.

Tehát a tejfogak 2-2,5 éves korra mind kibújnak, és már 6 évesen elkezdődik a „fogváltás”, mely 12-13 éves korra teljesen befejeződik. A tejfog a gyökere felszívódása miatt lazul meg, majd hullik ki, melyet persze az alatta felszínre törő maradandó fog is elősegít. Normál esetben egy felnőttnek élete folyamán 52 foga volt/van, vagyis ha utánaszámolunk, akkor ez a szám úgy jön ki, hogy 20 tej és 32 maradandó. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk összes foga megfelelően ápolt és ép legyen, akkor nem maradhat el a helyes fogmosás folyamata sem, melyet pár egyszerű lépésben megtanítathatunk neki.

Először vegyünk vidám, színes és puha sörtéjű fogkefét, valamint ízesített fogkrémet, hiszen a kicsik nem szeretik a csípős ízeket. A lényeg, hogy a pasztában legyen fluorid, de gyermekeknek készült terméket válasszunk, mivel így ha le is nyeli fogmosás közben nem áll fenn a mérgezés veszélye. Mutassuk meg neki, hogyan kell a kezében kényelmesen fogni a kefét, rányomni a pasztát és készítsünk ki egy pohár vizet. Eleinte mi magunk mossuk fogacskáit, közben elmagyarázva neki, hogy óvatosan és alaposan kell neki is majd egyedül ezt a folyamatot elvégeznie. Amikor adjuk ezt a feladatot neki egy idő után, ne feledjük, hogy hétéves koráig ellenőrizni és figyelni kell minden fogmosást! Rá kell szoktatni arra is, hogy fogainak ne csak a külső, hanem a belső felszínét is alaposan tisztítsa meg, és mindegyik részre ugyanannyi időt szánjon. Körkörös mozdulatokat végezzen mindenhol, kivéve a zápfogaknál, ahol sikálót kell, bár sokan így mossák helytelenül az összes fogukat. Esetleg számolhat is közben, vagyis minden szakaszon tízszer haladjon végig. A fogmosás végén vízzel öblítse ki a habot, és ügyeljünk arra, hogy mozgassa meg a vizet a szájában, ne csak bevegye és kiköpje azonnal.

Végül néhány tipp, hogy gyermekünk pozitívan álljon a „fogas kérdéshez”:

  • A fogászati vizsgálat előtt beszélgessünk sokat a gyerekkel arról, hogy mennyire fontos a helyes szájápolás, nem kell félni a doktor nénitől – aki nem bántani akar –, és ha eddig megfelelően mosta fogait, akkor nincs is ok az aggodalomra.

  • A legjobb példa azzal mutatható, ha közösen mosunk fogat a gyerekkel, így utánozni fog minket, és később már önszántából veszi kézbe a fogkeféjét.

  • Ne fenyegessük azzal, hogy az esetleges fogfájását csak magának köszönheti, és ne beszéljük bele, hogy egy fogászati vizsgálat csakis fájdalommal járhat.

Ha megtanítjuk gyermekünknek a helyes szájápolást és ő megérti, hogy ez a napi pár perces folyamat mennyire fontos, akkor felnőtt korában nagy valószínűséggel nem kell órákon át a fogorvosi székben ülnie a fájdalmas fogproblémái miatt.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache