Milyen idős a gyermeked?
[ 24 hetes - 14 éves ]
2010-04-23
9 komment

Amit a tejfogakról tudni érdemes

Az első tejfogak általában hathónapos korban jelennek meg, ugyanolyan alakúak, mint a maradandó fogak, sőt gyökerük is van.

Ez a gyökér azonban felszívódik akkor, amikor a maradó fog növekedésnek indul. Hatéves kor környékén kezdik el felváltani a tejfogakat a maradó fogak.

A tejfogak sokkal gyorsabban szuvasodnak, mint a maradó fogak. Ennek az az oka, hogy a maradó fogakhoz képest a tejfogakat sokkal vékonyabb zománc, illetve dentinréteg borítja, így a szuvasodás hamarabb éri el a fog belsejét. Egyes esetekben a tejfogak már a kibújásuk után elkezdenek romlani.

A tejfog szuvasodásának leggyakoribb fajtája az úgynevezett cirkuláris caries nevű betegség, amely a felső metszőfogak íny felőli részét támadja, és ha elhanyagoljuk, teljesen elpusztítja a fogat, sőt átterjedhet a szomszédos fogakra is. Így a fogakból csak apró, fekete csonkok maradnak. Ennek a betegségnek a leggyakoribb kiváltó oka a tartós cumizás, ami leginkább akkor ártalmas, ha az üvegből a gyermek cukortartalmú italokat fogyaszt. Különösen kerülni kell, hogy a pici csak úgy megszokásból szopogassa az üvegből például a cukrozott teát, gyümölcsleveket, tápszert, tejet, anyatejet. A magas cukortartalmú italok szopogatása megnyugtatja ugyan a gyermeket, és hamarabb el is alszik, de puszta kényelemből ne kockáztassuk a kicsi fogainak egészségét!

Ez az úgynevezett cumiszindróma már az elsőként kibújó fogakra is nagy veszélyt jelent. Amennyiben a gyermek nagyon ragaszkodik a cumisüveghez, inkább tegyünk bele tisztavizet, az biztosan nem fogja rongálni a fogait.

A gyermek fogai romlásának megelőzését nem lehet elég korán elkezdeni, mivel már a terhesség alatt kialakulnak a magzat fogcsírái. Emiatt a kismamának oda kell figyelnie nemcsak arra, hogy mit fogyaszt, esetleg milyen gyógyszereket szed (egyes gyógyszerek károsíthatják ezeket a fogcsírákat), hanem a saját szájápolására is.

Valószínűleg sokan hallottunk már az úgynevezett fluor tablettákról, amelyek fogyasztását a gyermekorvosok egy része még mindig ajánlja. A megfelelő táplálkozással azonban elvileg elég fluormennyiség jut a szervezetbe, így a tabletta szedése nem feltétlenül szükséges. Az étkezés kapcsán célszerű odafigyelni, hogy minél kevesebb édességet egyenek a kicsik. Ha nem muszáj, ne tiltsuk el a gyereket az összes édességtől, de figyeljünk oda, hogy inkább az egészségesebb darabokat fogyasszák.

Az étkezések utáni fogmosásra minél hamarabb célszerű rászoktatni a gyermeket. Nagyon fontos, hogy a fogak tisztítása alapos legyen és megfelelő. 6-7 éves korig célszerű, hogy a szülő maga tisztítsa a gyermek fogait. A kicsi ugyanis hajlamos játékként kezelni ezt a rituálét, vagy csak egyszerűen megunja, esetleg már az elején lenyeli a fogkrémet, így az egész fogmosás nem ér majd semmit.

Fontos a gyerekeket is rendszeres fogorvosi ellenőrzésre vinni. Igaz, hogy a tejfogak előbb-utóbb kipotyognak, mégis célszerű őket kezeltetni, szükség esetén betömetni, mert károsíthatják a már meglévő maradó fogakat is. Emellett a tejfogak túl korai elvesztése fogszabályozáshoz vezethet.

- Bea -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség
Hozzászólások
9db hozzászólás
cache