Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-01-29
0 komment

Anya, gyurmázzunk!

Most ne a szokásos módon játsszunk együtt a gyerekekkel, hanem készítsünk gipszdomborműveket!

HOZZÁVALÓK

Játékgyurma (régi típusú)
Életlen kés
Nyújtófa vagy befőttes üveg
Gipsz, keverőtál, keverőlapát
Apró tárgyak
Csiszolóvászon
Festék, ecsetek
Képakasztó vagy zsinór

ELKÉSZÍTÉSE

A gyurmát alaposan gyúrjuk át, amíg meg nem puhul. Ezután készítsünk egy lapos kör- vagy téglalapformát. Üres üveggel vagy nyújtófával hengereljük laposra (ne legyen másfél cm-nél vékonyabb!), majd egy kés segítségével vágjuk ki a dombormű alapformáját. Készítsünk a gyurmából peremet, jól dolgozzuk össze az alappal, hogy a gipsz ne folyhasson ki.

Nyomkodjunk kis tárgyakat (gombok, termések, kavicsok) a gyurmalapra, de egyből vegyük is ki. Ne süllyesszük túl mélyre a dolgokat, mert nem mindent lehet szépen kiönteni gipsszel. Készíthetünk egyszerű nyomatokat, de kisebb kompozíciókat is (pl. ház-, növény-, ember-, vagy állatformát). De nagyon kedves emlék lehet gyermekünk tenyér- vagy talplenyomata. Feltétlenül jelöljük meg a kereten, hogy melyik oldal a dombormű felső oldala, hová kell majd tennünk az akasztót.

Keverjük ki a gipszet tejföl sűrűségűre, majd öntsük a formába. Gyorsan kell dolgoznunk, mert a gipsz hamar megköt. Az akasztót tegyük a megfelelő helyre (megteszi egy kettéhajtott erős zsinórdarab vagy egy félbevágott gémkapocs is). Tegyük félre száradni a munkánkat. Másnap (ha vastag a gipszöntvényünk, akkor több napig tart, míg teljesen megszárad) fejtsük le a domborműről a gyurmát, és használjuk fel újabb öntvények készítéséhez, vagy csak adjuk oda a gyerekeknek gyurmázni. A művünket érdemes kicsit megcsiszolni és kifesteni, de ez már egy másik program lehet…

TIPP

A maradék gipszet tilos lefolyóba önteni, mert a csővezeték eldugul tőle!

A hagyományos gyurma ugyan kevésbé tűnik vonzónak, de olcsóbb és tartósabb, mint a ma divatos társai.

Gyurmázzunk sokat a gyerekekkel, nagyon élvezetes és még fejleszti is a kicsik ügyességét.

- Augusztin Márta -

Cimkék: szabadidő
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache