Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 3 éves ]
2009-10-21
1 komment

Anya! Nem hallom a hangod!

Ha minden kórház szülészeti osztályán elérhető lenne a csecsemőkori hallásvizsgálat, akkor a bajt még időben észlelve sokkal nagyobb eséllyel lehetne orvosolni. Ha valóban károsodott a baba hallása, az sokkal komolyabb dolog egy apró-cseprő múló betegségnél, hiszen ez a dolog kihatással van a szellemi, lelki fejlődésére, a beszéd elsajátítására, a társas kapcsolatok kialakítására.

Amennyiben a szülést követően az orvosok automatikusan nem végzik el a hallás vizsgálatát, akkor ez később természetesen kérhető. A gyermek háziorvosa pontos felvilágosítást tud adni arról, hogy hol és milyen körülmények között vehetik igénybe. Ha az újszülöttnél elvégzik a vizsgálatot, de az rossz eredményt mutat, akkor se ijedjen meg a szülő. Sok esetben szükség van egy kontroll vizsgálatra is kicsivel később, hiszen a szülést követően a baba hallójáratait még eltömítheti magzatvíz. Ez természetesen magától megszűnik és ilyen esetben a második hallásvizsgálaton már jóval pozitívabb eredményre számíthatunk.

Ha hasonló vizsgálaton nem esett át a gyermek és külön nem is kért ilyet a szülő, akkor mindenképpen érdemes figyelni a fejlődését, hangformálását. Figyelni kell, hogy játszik-e a hangjával, gügyög-e, halkabb zajokra reagál-e, oda néz-e, ha valaki bejön az ajtón, hogy később megtanulja-e a szavakat, figyel-e a hangokra. Mind-mind nagyon fontos és a főleg a szülő felelőssége, hogy időben észlel-e eltérést, hiszen ki ismerné jobban a csemetéjét, mint az anyuka és az apuka. Ha bármilyen kétely merül fel, azonnal keressük fel a gyermekorvost vagy konzultáljunk a védőnővel. Jobb inkább egy kicsit ok nélkül megijedni, mint a fejet a homokba dugva tudomást sem venni az eseményekről. Ha időben orvoshoz fordulunk még lehet segíteni a bajon, hogy teljes életet élhessen a gyermek.


Ha nem vagyunk biztosak magunkban, egy igen egyszerű teszttel megvizsgálhatjuk gyermekünk hallását: álljunk a háta mögé, vagy olyan helyre, ahol biztosan nem lát minket, és tapsoljuk egy nagyot. A rosszul halló, vagy siket gyermek nem fog reagálni, míg az egészséges gyermek összerándul az ijesztő hangra.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy halláskárosodással állunk szemben, akkor is sok lehetőség áll rendelkezésre, kezdve a hallókészülékektől a műtéti korrigációkig. Egy pár évvel ezelőtt induló, új műtéti eljárással már teljes mértékben visszanyerheti sok gyermek a hallását, és azóta ezzel a bőr alá jutatott implantátummal sok-sok gyermek már megismerhette a hangok világát. Teljesen egészséges gyermekként élhetnek, hagyományos óvodába, iskolába járhatnak, és így őket sem rekesztik ki, nem kezelik „másként” társai. Ez a szabadalmi eljárás a cochleáris implantációs technika, melynek évek óta rengetegen köszönhetik a hangokat, melyek nélkül lehet ugyan élni, de meghallva az első anyai szót, a szél és a víz hangját, a madarak csicsergését, teljesen lenyűgöző élményt ad.

Igen, élményt. Azok számára akik a teljes csönd birodalmában éltek születésük óta, a nekünk természetes dolgok elemi erővel sokszorosítódnak olyan élménnyé, melyek egy teljesebb élet reményével kecsegtetnek. El tudjuk képzelni mit jelent ez egy két-három éves gyermek életében? Kinyílik a világ…

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
1db hozzászólás
cache