Milyen idős a gyermeked?
[ 19 hónap - 16 éves ]
2010-03-31
2 komment

Anya! Rosszat álmodtam!

Az éjszaka közepén arra ébredünk, hogy gyermekünk sírva kiáltja a nevünket. Rosszat álmodott és zaklatott, fél. Miközben karjainkban nyugtatgatjuk, hüppögve meséli, hogy szörnyek kergették, seprűn repkedő boszikat látott, zuhant.

Óhatatlanul megfordul a fejünkben, vajon mitől álmodott rosszat gyerkőcünk. Csupán a túl sok vacsora áll a háttérben, vagy valami egészen más, például a kistestvér érkezése?

Érdemes elgondolkozni rajta; irányelvnek íme néhány gyakori gyermek rémálom, és ami megbújhat mögöttük.


Szörnyek

Lehetnek kicsik, nagyok, szőrösek, nyálkásak, zöldek, kékek, pirosak, támadhatnak lesből vagy nyíltan is üldözhetik a gyermeket. A lehetséges szörny álmok variációinak a száma végtelen. Ám ha csemeténk arról számol be, hogy a szörny a lépcső alól, ajtó mögül leselkedett rá, akkor próbáljuk meg kideríteni, élete mely területén nem érzi magát biztonságban. Ha a szörny bömbölve üldözi gyermekünket, akkor pedig próbáljuk meg kideríteni, konkrétan fél-e valakitől.

Gyakran szörny álommá válik, ha váratlanul ráüvöltünk gyermekünkre, vagy előtte viselkedünk durván másokkal. Az iskola rendkívül szigorú hírében álló tanára vagy a nem túl bizalomgerjesztő szomszéd bácsi is könnyen szörnnyé alakulhat a lurkó álmaiban.

A szörny álmokat a legtöbb esetben tehát nem súlyos trauma okozza, általában arról van szó, hogy gyermekünkből valami feszültséget váltott ki, amit így dolgoz fel. Amennyiben az álmok ismétlődnek, jegyezd fel, hogy mikor következtek be és nézd meg, összekapcsolhatók-e gyermeked programjával, azzal, hogy kikkel találkozik napközben.

Amennyiben az álmok ismétlődéséből arra következtetsz, hogy a te viselkedésed negatív pontjai váltják ki őket, próbálj meg változtatni rajta és feltétlenül magyarázd el gyermekednek, hogy te se vagy mindig jókedvű, de ez nem jelenti azt, hogy ő bármiféle veszélyben lenne, ne szeretnéd őt.

Zuhanás

A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek is akkor szoktak zuhanással álmodni, mikor úgy érzik, kicsúszott az irányítás a kezükből. A zuhanásos álmok a leggyakrabban akkor fordulnak elő, ha a napirend kaotikus, nem követ semmiféle rutint, az álmodó életéből hiányzik az egyensúly.

Néhány esetben a zuhanós álmokat fülgyulladás vagy a dobhártya sérülése váltja ki. Ha a fizikális okokat ki tudjuk zárni, akkor derítsük ki, történt-e valami olyasmi a gyermekünkkel, amitől úgy érzi, hogy kezd kicsúszni a lába alól a talaj. A zuhanós álmok gyakran már attól is elmúlnak, ha meghallgatjuk gyermekünk problémáját.

Bogarak

Sok gyermek álmodik bogarakkal, melyek ellepik a szobáját, vagy éppen bemásznak az ágyába, a paplan alá.

Ez a fajta álom általában ismétlődik, de nem egyforma intenzitással. Olyankor szokott felbukkanni, mikor a gyerekek életében olyan nagy, számukra bejósolhatatlan kimenetelű történések állnak küszöbön, mint a szülők válása, új házba költözés vagy egy kistestvér érkezése. Az álom kiváltó oka a zavarodottság, a túlterheltség, ezért megjelenésekor különös gondot fordítsunk arra , hogy gyermekünkben tudatosítsuk, biztonságban van. A család életét érintő fordulópontoknál valószínűleg mi is a szokottnál feszültebbek, idegesebbek vagyunk, gyermekünk pedig érzékeli és át is veszi lelkiállapotunkat, ami szintén kiváltó oka lehet a bogaras álmoknak.

Szuperhős vagyok!

Ebben a „rém” jelzővel nem is igazán jellemezhető álomfajtában gyermekünk képes repülni, mágikus erővel bír, megment másokat, idegen királyságokban barangol, és mindig helyesen cselekszik.

Ezekben a fantáziaálmokban gyermeked belekóstol a sikerbe, képzelete szárnyakat kap, átélheti a könyörületet, bátor lehet és csodás problémamegoldó képességekről tesz tanulságot. Csodás álmok ezek, melyeket örömmel mesélnek a lurkók. Kerekítsetek hát belőlük egy jó kis mesét, vagy rajzoljátok le őket! Ha odafigyelsz az álom részleteire, megtudhatod, gyermeked élete mely területein érzi magát biztonságban, és a kellemes álombeli élményekről való beszélgetés megnyithatja az utat a kevésbé kellemesek, mondhatni rémségesek felé is.

Elröppenni a gonoszok elől

Hatéves koruk táján a gyerekek már nagyon ügyesek, szökdécselnek, és úgy futnak, mint a nyúl. Mikor álmukban rosszfiúk üldözik őket, még annál is gyorsabban inalnak; olyan gyorsan, hogy egyszer csak felröppennek, mint a madarak. A rosszfiúk pedig lenn maradnak, és az öklüket rázzák feléjük, de hiába. Az efféle álom általában visszatérő, egészen fiatal felnőttkorig ismétlődhet.

Az ilyen álmoknál a gyermek általában egy nagyon nagy kihívással áll szemben, ami zavarja. A rosszfiúk a nyomást testesítik meg, a repülés képessége pedig a vágyát, hogy sikerül felülkerekednie a helyzeten. Az álom gyakran fordul elő az olyan gyerekeknél, akik elvesztették az egyik szülőjüket, nagyon rossz körülmények között élnek, vagy akiknek sérült testvérük van.

Sok sikeres ember számol be arról, hogy gyermekként gyakran álmodott hasonlót, amiből arra lehet következtetni, hogy az álom annak a jele, hogy a lurkó nemcsak hogy felismeri az előtte tornyosuló akadályokat, de bízik is abban, hogy le tudja őket győzni.

Ártatlan lényből vérengző fenevad

Ezekben az álomban a kedvenc kutyus, cicus, mókuska hirtelen gyilkos vadállattá változik. Esetleg a kedvenc játéka változik ijesztő szörnnyé és veti magát a gyermekre.

Az efféle álmok gyakran azt jelzik, hogy a környezetében az egyik szeretett, kedvelt személyt a gyermek időnként ijesztőnek találja. Esetleg egy szituáció alapjáraton kellemes számára, ám néha mégis fél tőle.


A boszi

Sok gyermek álmaiban jelennek meg a gonosz – vagy alkalmanként kevésbé gonosz – boszik.

A szörnyekhez hasonlóan gyakran a boszorka is egy valós személyt testesít meg, akiben van némi gonoszkodó hajlam. Ha kiderül, hogy az álombéli boszi az egyik meséből szivárog be a gyerkőc álmába, ne kezdd el ostorozni magad. Inkább beszélgessetek az álomról, ahonnan lejuthattok egészen odáig, hogy gyermekednek vajon milyen félelmei vannak, mi miatt szokott aggódni. Természetesen ne hagyj kétséget afelől a gyermekednek, hogy mindig van, akire számíthat.

Csapdában

Egyes álmokban a gyerkőc úgy érzi, mintha lebénult volna, nem tud megmozdulni, elfutni, csapdába esett, a veszély pedig egyre közeledik…

Az efféle álmok általában azt jelzik, hogy a gyermek nagyon aggódik valami miatt és nem bízik a helyzet szerencsés kimenetelében. Úgy érzi, a helyzet egyes elemei korlátozzák, nem hagyják, hogy megvédje magát. Például, ha a pároddal feszült köztetek a helyzet, de a gyermeknek azt mutatjátok, hogy minden rendben, még akkor is, ha konkrétan rákérdez.

Bármilyen álomról legyen is szó, beszélgess róla gyermekeddel. Ne együtt elemezzétek az álom történéseit, csupán mondasd el vele, vagy rajzoltasd le , hogy mi történt benne. Ha úgy érzed, tudod, mi generálja az álmot, próbáld meg megszüntetni a kiváltó okot, vagy segíteni gyermekednek legyőzni a félelmeit, aggodalmait.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache