Milyen idős a gyermeked?
[ 5 1/2 éves ]
2009-07-09
0 komment

Anyagias világ – Ismerkedés a pénzzel

Gyermeked valószínűleg érti, mire való a pénz: odaadod a boltosnak és cserébe ennivalót, mindenféle árut kapsz. Azt azonban még nem érti, hogy a különböző érmék, bankók különböző értékkel bírnak.

Hogy megtanulja a címleteket, mondd el neki, melyiknek mi a neve, és mennyit ér! (Első vagy második osztályos koráig azonban nem fogja megérteni, hogy a százas öt húszassal egyenértékű, és öt darab százforintos ugyanannyit ér, mint egy ötszázas.) Hagyd, hogy méretük szerint szétválogassa az érméket. Számoljatok meg együtt egy marék aprót! Mutasd meg neki, hogy a papírpénzeken különböző számok vannak, más-más értékeket jelölve!


Egyes családok addig nem adnak zsebpénzt a gyereknek, ameddig nem érti, vásárlóérték tekintetében mi a különbség száz és ötszáz forint között. Más családoknál már egész korán divat a zsebpénz, tanító jelleggel. Ha úgy döntesz, itt az ideje zsebpénzt adni gyermekednek, ne feledkezz meg a fő célokról (habár lehet, hogy gyermeked majd csak évek múlva érti meg ezeket):

  • Tanuljon meg takarékoskodni. A malacperselybe tett pénz, hogy megvehesse az új mesehős figurát a késleltetett kielégülésre tanítja meg. (A kisebb persely hamarabb megtelik – a türelmetlenebbek nagy örömére.)
  • Megtanulja a különbséget aközött, hogy valamit akarunk és valamire szükségünk van. Kezdjetek el már most beszélgetni a kettő közti különbségről! Beszéljétek meg, hogy te gondoskodsz azokról a dolgokról, amikre szüksége van, ő pedig összegyűjtheti azokra a dolgokra a pénzt, amiket nagyon szeretne!
  • Meg kell, hogy tanulja: nem vagy bankjegy-automata, véges pénzerőforrásokkal rendelkezünk.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache