Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-10-05
0 komment

Anyai dicséret = boldog Nő?

Egy több évtizede folyó kutatás szerint a kislányoknak sokkal fontosabb az anyai dicséret, mint korábban gondoltuk.

Életünk első éveiben nagyban függünk szüleinktől. Nemcsak azért, mert etetnek, itatnak, ápolnak, gondoznak minket, hanem azért is, mert ekkor formálódik, alakul későbbi személyiségünk, melynek milyenné válásában döntő szerepe van, szüleink hogyan viszonyulnak hozzánk, milyen légkörben cseperedünk fel. A szerető, védő attitűd mellett az is fontos, milyenek az elvárásaik szüleinknek velünk szemben.

A Londoni Egyetem Oktatási Intézetének kutatói 1970-ben kezdődött vizsgálatukban – melynek eredményeit a New Science című szakmai kiadványban publikálták – arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az anyák gyermekeikkel szemben támasztott elvárása azok későbbi életére. A több évtizeden át tartó kutatás eredményei szerint különösen a lányokra gyakorol nagy hatást, hogy az anyukák milyen eredményeket várnak el tőlük. Egészen pontosan az, milyen eredmények elérésére tartják őket képesnek.

A kutatás kezdetén az anyákat arra kérték a kutatók, tippeljék meg, hogy az akkor tízéves gyerkőcök mennyi idős korukban fejezik majd be a tanulmányaikat, azaz milyen magas képzettséget szereznek majd. Húsz év múlva újra felkeresték az anyákat és gyermekeiket, és megnézték, hogy az időközben felnőtté cseperedett lurkók hogyan kormányozzák életüket, mennyire bíznak önmagukban.

Míg a fiúk önértékelése és anyukáik elvárásai között nem találtak szoros összefüggést, addig a lányoknál kimutatható, hogy azok érzik a legjobban irányításuk alatt az életüket, azaz azok elégedettebbek, boldogabbak, akikről az anyukájuk azt gondolta, hogy tanulás terén kiváló eredményeket fognak elérni.

Mi lehet az ok? Talán az, hogy az azonos nemű szülő elvárásaival jobban azonosulunk, amellett, hogy az anyák lányaik nevelése során fontosabbnak tartják a tanulást majdani sikereikhez, mint a fiúknál. A kutatók biztosat nem tudnak mondani, az okok feltárása egy újabb vizsgálat tárgya. Amit viszont mindenféle szaktekintély véleménye nélkül bizton állíthatunk, a gyermekek fejlődésének, önértékelésének semmi esetre se árthat, ha bízunk a képességeikben és megdicsérjük őket valós eredményeikért.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: fejlődés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache