Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 2 éves ]
2010-06-07
3 komment

Anyatejet a babának!

Tudjuk, hogy az anyatejes táplálásnak számtalan előnye van. A szoptatás alkalmával a testi kontaktus és az anyuka közelsége a legfontosabb a baba számára, hiszen hallja a szívdobogásunkat, lélegzetünket, és megnyugszik, tudja, hogy jó helyen van. A kialakult anya-gyermek kötődést a szoptatás  még jobban megerősíti, bensőséges és harmonikus légkör alakul ki.

Az anyatej túl azon, hogy a legjobb táplálék a csecsemő számára, erős antibiotikus hatással bír (annyira, hogy szobahőmérsékleten 36 óra múlva is steril marad, míg a tápszer 2-3 órán belül megromlik), az immunrendszer megerősítésére is szolgál, védelmet nyújt a későbbi betegségek ellen. Számtalan tanulmány bizonyítja és alátámasztja ennek a hitelességét. Nem csoda tehát, hogy minden anyuka számára nagyon fontos, hogy anyatejjel táplálhassa gyermekét.


Az anyatej azonban nem csak a babát, de a mamát is védi. A csecsemőjüket ily módon tápláló anyáknál könnyebben megy végbe a méh regenerálódása a szülés után, csökken a csontritkulásra való hajlamuk, továbbá bizonyos szabályok betartása mellett a szoptatás véd a túl hamar bekövetkező újabb terhességtől is.


A fentiek azonban nem jelentik azt, hogy a tápszerrel táplált babák bármiben is hátrányt szenvednek. Ugyanúgy kialakulhat az erős kötelék baba és anyuka között, mint a szoptatás alkalmával, és ugyanolyan jól fejlett és egészséges lehet a gyermek, mintha anyatejet kapott volna. Bár a társadalom erős nyomást  gyakorol az anyukákra az elvárások által,  mégsincs ok az elkeseredésre, még annak sem, akinek különböző okok miatt nem adatott meg az emlőből való táplálás lehetősége.

- BB -

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: táplálkozás
Hozzászólások
3db hozzászólás
cache