Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 18 éves ]
2010-11-15
0 komment

Apa, apa, apa… 2.

Az előzőekben a „sztár” és a „mókamester” apukával ismerkedhettünk meg, most pedig nézzünk két másik karaktert, az „odaadó”-t és az „akcióhős”-t.

Az odaadó apuka:

Célja eszményi, tökéletes kapcsolat kialakítása gyermekeivel. Odaadó, elkötelezett, gyengéd, családja igényeit mindig a sajátjai elé helyezi. Kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkezik, és ennek köszönhetően a lázadó kamaszokat is képes megszelídíteni.

Gyermekeit mindig meghallgatja, megérti őket és próbál érdemi válaszokkal, tanácsokkal segíteni nekik. A legtöbb apával ellentétben ösztönösen tudja, hogyan nyugtassa meg a síró csecsemőt, a hisztiző totyogót és a lázongó tinit.

Egyik legnagyobb erénye, hogy képes beleplántálni gyermekeibe, hogy bármit elérhetnek, és teszi mindezt anélkül, hogy rájuk kényszerítené az akaratát.

Lehetséges árnyoldalai:

Az odaadó apuka számára a határ a csillagos ég, ha a gyermekeiről van szó. A fegyelmezés számára is büntetés, nagyon rosszul éli meg, ha regulázni kell. Ilyenkor szokatlanul hűvössé, rideggé válhat, hogy leplezze, mennyire fáj neki gyermekei ráncba szedése. Ez azonban összezavarhatja a gyerkőcöket, vigyázzon hát, hogy ne öltse magára ezt a kemény álarcot.

Az akcióhős apuka:

Imád élni, és nagyon jól tudja, hogyan csaljon mosolyt gyermekei arcára. Rendkívül energikus, aktívan résztvesz gyermeke életében. Ám ő nem csupán beíratja a lurkókat az edzésre, hanem ő is joggingot húz, és lemegy velük a pályára; szívesen vállalja az edzősködést is.

Az akcióhős apukát nem kötik a szabályok, „carpe diem” éli az életét, és varázslóként teszi érdekessé, izgalmassá a legunalmasabb pillanatokat is. Vele lehet kincset keresni a kertben, kalyibát tákolni az udvar végében, pecázni az árokban – punnyadás garantáltan kizárva!

Lehetséges árnyoldalai:

Mint már említettük, nem hagyja, hogy gúzsba kössék a szabályok, és ebből kifolyólag hajlamos átsiklani afelett a tény felett, hogy a gyerekeknek a biztonságérzetükhöz szükségük van a napi rutinra. Akár még az is megeshet, hogy a srácai figyelmeztetik a szabályok létezésére.

Lévén aktív, minden gondját-baját mozgásba átvivő, nehezen birkózik meg a gyermeki könnyekkel, frusztrálttá válhat tőlük, vagy akár cinikus megjegyzéssel próbálhatja palástolni zavarát. Nagyon vigyázzon, ne így legyen, inkább kerüljön egyet a ház körül ilyen helyzetekben, hogy levezesse a benne is felhalmozódott feszültséget.

Folytatjuk...

Képek forrása: flickr.com

Apa, apa, apa... 1.»

Apa, apa, apa... 3.»

Cimkék: család
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache