Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 3 éves ]
2009-09-01
2 komment

Apák szülés utáni depressziója

Egy nemrégiben végzett brit felmérés szerint az apukák 10%-a válik depresszióssá gyermeke megszületése után. Ez több mint a kétszerese a férfiaknál általában tapasztalható depresszió mértékének.

Az ok többnyire, hogy ezek az apukák úgy érzik, nincs kire támaszkodniuk életüknek ebben a fantasztikus, ám de igencsak kihívásokkal zsúfolt szakaszában. Csak úgy, mint a mamik esetében, a szülés utáni depresszió az apuciknál se játék, kezelni kell.

Az apáknál tapasztalható szülés utáni depresszió zömében azoknál jelenik meg, akik már korábban is küzdöttek depresszióval, akiknek a szüleinél is megjelent ez a búskomor állapot, vagy akiknek a párjuk is szülés utáni depressziótól szenved. A depresszió ezen fajtája az esetek többségében az első gyerekes apukákat szokta maga alá gyűrni.

A kisbaba megszületése óriási változást hoz az életedbe, köztük fizikai kimerültséget, rengeteg aggódással körítve. Távolról se könnyű apaként és dolgozó férfiként is állni a sarat, főleg hogy úgy érezheted, most hogy feleséged keresete kiesik, és még meg is szaporodtatok, az eddiginél több pénzt kell hazavinned.

Mindezt tetézi, hogy az új családtag érkezése egyben valaminek, pontosabban régi életeteknek végét is jelenti, tehát úgy érezheted, mintha veszteség ért volna. Mindeközben próbálod megkönnyíteni a kismama és a baba életét, lesed minden óhajukat – ez vitathatatlanul megterhelő, bármilyen erős pasi is vagy.

A szülés utáni depiben szenvedő apukák sokkal kevesebbet játszanak gyermekükkel, nem nagyon gagyognak nekik, nem olvasnak nekik meséket, ami pedig nagyon fontos lenne a köztük és a gyermek közti szilárd, szeretetteljes kapocs kialakulásához. Emellett ezek az apucik ingerlékenységet, agressziót tapasztalhatnak magukon, vagy éppen óriási mélabú hatalmasodik el rajtuk. Semmit se tudnak igazán élvezni, nehezükre esik a koncentrálás, esetleg étvágytalanság léphet fel náluk, vagy míg korábban vígan végigszunyálták az éjszakát, most a sötétséggel együtt aggodalmak kúsznak be tudatukba, kilátástalannak látják a jövőt, úgy érzik, a dolgok sose fognak jobbra fordulni.

Mit tehetsz, ha magadon is huzamosabb ideig észleled ezeket a tüneteket?

Mindenekelőtt, ne hagyd őket figyelmen kívül, mondván, férfi vagyok, bírnom kell a strapát. Semmi esetre se próbálj itallal, drogokkal, vagy a munkába temetkezéssel kereket oldani a probléma elől – csupán ideig-óráig fogod jobban érezni magad, hosszútávon viszont mindegyiknek több kárát látod majd, mint hasznát.

Ne feledd, párod, kisbabátok és saját magad számára is nagyon fontos, hogy egészséges maradj, ezért aztán, azonnal fordulj orvoshoz, ha úgy véled, depressziós lettél. Minél hamarabb kérsz professzionális segítséget, annál hamarabb tér vissza az életkedved, vitalitásod, és élvezheted végre az örömöket, amiket kibővült családod tartogat számodra.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache