Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-04-05
0 komment

Árulkodó gyermekálmok 1. rész

Életre kelnek a sárkányok, a kalózhajó viharba kerül, a kislány tündérré, a kisfiú herceggé változik: az álmokban minden megtörténhet, jó és rossz egyaránt. A lélek üzenetei ezek és szimbolikus jelentést hordoznak, legyen szó bármilyen korosztályról. Különbség természetesen fellelhető, hiszen a gyermekek álmai nagyban különböznek a felnőttekétől.

„Náluk nem minden fekete-fehér, jó és rossz, a figurák gyakran nincsenek felruházva előjelekkel. Álmaikban jóval többször szerepelnek állatok, kitalált, nem létező alakok, mesefigurák és szokatlan helyzetetek. Ez nemcsak azért van így, mert több mesét hallgatnak, hanem azért is, mert látásmódjuk kevésbé racionális. Napközben is sokkal inkább szimbolikusan gondolkodnak, mint a felnőttek és nincs ez másként akkor sem, amikor leszáll az éj” – árulja el Zágon Judit pszichológus, álomfejtő. Míg a felnőttek könnyedén feldolgozzák az éjszakai álomképeket, addig a gyermekek esetében már más a helyzet, ők ugyanis sokkal intenzívebben élik meg a látottakat.

Bármiről is álmodnak, annak több szempontból is jelentősége van. Egyrészről ezeken az álmokon keresztül dolgozzák fel a külvilágból érkező és  a bennük kavargó, feldolgozandó ingerek kavalkádját, a valóság, a képzelet és az érzelmek közti feszültséget, másrészről pedig a szülők így értesülhetnek a gyerekükben zajló olyan érzelmi folyamatokról, melyeket szóban nem tudnak olyan jól kifejezni, főleg ha azok negatívak. Persze az is megeshet,  hogy még meg sem tudják különböztetni az álmot a valóságtól.

„A gyerekek az álmot valószínűleg a beszéd megjelenésével egyidőben különböztetik meg biztonsággal a valóságtól, persze nagyok az egyéni eltérések. A babákon látszik ébredés után, hogy idő kell, míg megérkeznek a valóságba. Mivel a kicsik szinte egyfolytában álmodnak, és sokszor ébrednek egy nap, sok lehetőségük van szembesülni az álom és a valóság különbözőségével, a felismerést aztán a  kérdésfeltevések megerősítik” – mondja a téma kapcsán szakértőnk.

Ágnes, 29 éves gyakorló anyuka, három éves kislányánál gyakran előfordul, hogy éjszaka felébred álmából. „Ilyenkor véleményem szerint a legfontosabb az, hogy biztonságot és nyugalmat árasszak felé. Korábban gyakran megesett, hogy azért sírt, mert az álmában megjelenő babával szeretett volna másnap játszani, csak lassan tudatosult benne, hogy valójában az nem is létezik. Ebben, úgy érzem, fontos szerepem volt, hiszen nagy türelemmel kezeltem a helyzetet, így próbáltam vele megértetni az álom és a valóság közti különbséget.”

Ágnes esete természetesen nem egyedi, hiszen sok szülő számol be hasonló történetekről. A gyermekeknek idő kell ahhoz, hogy a világ működését megtapasztalják, megértsék, és nincs ez másként az „álom vagy valóság” kérdéskörrel kapcsolatban sem.

Következő részünkben a rémálmokról, azok jelentéséről kérdezzük szakértőnket, illetve arról, mit tehet a szülő, ha azt tapasztalja, gyermeke rendszeresen rosszat álmodik.

 

Cimkék: nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache