Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 18 éves ]
2011-04-07
0 komment

Árulkodó gyermekálmok 2. rész

Cikksorozatunk első részében általánosságban kérdeztük pszichológus és álomfejtő szakértőnket a gyermekálmokról, második részünkben viharosabb vizekre evezünk, és a rémálmokról beszélgetünk Zágon Judit álomfejtő, pszichológussal.

A gyermekek a külvilágból és önmagukból érkező ingerek kavalkádját, a valóság és az érzelmek közti feszültséget éjszaka, az álomképek útján képesek feldolgozni. Ezek az álmok a szülő számára is jelentőséggel bírnak, hiszen ezáltal értesülhetünk a gyermekeink olyan érzelmi folyamatairól, melyeket szóban nehéz kifejezniük - árulta el Judit első részünkben, majd a téma kapcsán hozzátette:

„Egy gyerek sose mondaná az anyjának, hogy "félek tőled", pedig előfordul az ilyesmi. Ha viszont elmondja, hogy például boszorkány üldözte őt álmában, abból a szülő megtudhatja, hogy az előző napi veszekedés megviselhette a gyereket”

A szülők hogyan viszonyulnak az ilyen álmokhoz?

Sokan  először megriadnak, mondván: "Jesszusom, hát én egy boszorkány vagyok neki?", viszont ettől egy kicsit elvonatkoztatva kell értelmezni az ilyen álmokat. Ilyenkor ugyanis csak a gyerek előző napi rossz élménye állt össze egy alakban, így próbálja feldolgozni az adott eseményeket. Ha az álomban jól beolvasott a boszorkánynak, akkor nagyon egészséges gyerekről van szó, aki ezzel le is vezette az anyjával való feszültséget.

Mi történik akkor, ha az ilyen jellegű álmok visszatérnek, éjszakáról éjszakára megismétlődnek?

Ha visszatérő álomról van szó, az tartós és megoldatlan, rosszul kezelt konfliktusra utal. Ilyen esetben a megoldás kulcsa mindig a szülő kezében van, saját, esetleg más közeli felnőtt, óvónő, tanító, bántalmazó rokon stb. hibás viselkedésével kell szembenéznie. Ha a gyerek nem akar ezekről a rendszeres álmokról beszélni, akkor más módon kell oldani a feszültséget: rajzzal, játékkal, stb. Semmiképpen nem szabad annyiban hagyni.

 

A szülő gyakran érez ilyenkor tehetetlenséget. Mivel tudunk segíteni gyermekünkön, ha az éjszaka közepén zaklatottan ébred egy rémálomból?

Az éjszakai rémálomból felriadó gyereket elsősorban - átölelve - meg kell nyugtatni, hogy csak álmot látott, de már minden rendben van, s ha megnyugodott, felajánlani neki, hogy elmesélheti, ha emlékszik rá. Ha nem akarja elmondani, nem kell erőltetni, de éreztetni kell vele, hogy az álmával minden rendben van, nem baj, hogy "csúnyát" álmodott. Mindenkivel előfordul, hiszen sok érzésünk van, amit ébren nem értünk. Bizalmas viszonyban minden gyerek örömmel meséli el az álmát, akinek nem akaródzik, az azt jelenti, hogy szégyenkezik a szülei előtt, de ez az érzés mindig a szülőről, felnőttről szól.

Természetesnek mondható, ha a gyermekünk időnként rosszat álmodik? Mikortól kell jobban figyelnünk a jelenségre?

Heti egy-két rémálom gyerekkorban természetes kísérőjelensége a világ feldolgozásának, de a napi rendszeresség külön figyelmet igényel. Egészséges gyereknek körülbelül annyi kellemes, izgalmasan kalandos álma van, mint amennyi ijesztő, rémes.

 

Cimkék: életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache