Milyen idős a gyermeked?
[ 12 éves - 18 éves ]
2009-10-02
0 komment

Az antidepresszáns használatának kockázata a tiniknél

A depresszió súlyos eseteiben csak a gyógyszeres kezelés segít a tünetek enyhítésében. Azonban az antidepresszánsok a kockázatok és mellékhatások miatt nem feltétlenül a legjobb megoldást kínálják. Mielőtt tinédzser gyermeked megkezdené a szedésüket, mérlegeld az előnyöket és a kockázatokat.

Mivel az antidepresszánsokat elsősorban felnőtteknek tervezték és rajtuk tesztelték, fejlődő szervezetre gyakorolt hatásuk még nem teljesen ismert. Egyes kutatók attól tartanak, hogy az olyan gyógyszerek használata, mint a Prozac, megzavarhatja a gyermekek és tizenévesek agyának normális fejlődését.

A gyógyszeres kezelés a tizenévesek esetében növelheti az öngyilkossági gondolatok számát (és azok végrehajtásának kísérletét). Az öngyilkosság kockázata különösen az antidepresszív kezelés első két hónapjában nagy. Bizonyos fiatal felnőtteknél még nagyobb kockázatot jelent az öngyilkosság az antidepresszánsok szedése mellett, ha a tini bipoláris zavarban is szenved, esetleg van a családban bipoláris zavar vagy előfordult öngyilkossági kísérlet. Éppen ezért fokozottan ügyelni kell a figyelmeztető jelekre, melyek a viselkedési változásokat vagy a depresszió súlyosbodását jelzik.

Mik lehetnek ezek a jelek?

  • Öngyilkossági gondolatok és/vagy kísérlet

  • A depresszió, a szorongás kiújulása vagy súlyosbodása

  • Izgatottság, nyugtalanság

  • Pánikrohamok

  • Álmatlanság (insomnia)

  • Újra jelentkező ingerlékenység vagy annak súlyosbodása

  • Agresszió, erőszakos viselkedés

  • Hiperaktív cselekedetek vagy beszéd (hipomániás vagy mániás tünetek)


A gyógyszer önmagában azonban soha nem nyújt elegendő segítséget. A családsegítő szolgálatok, a viselkedés irányítási technikák elsajátítása, valamint a családterápia és más megközelítések igénybe vétele is meghatározó a gyógyulás folyamatában. Sajnos sok szülő úgy érzi, ha csupán a gyógyszeres kezelést veszi igénybe, azzal sok pénzt és időt spórol meg. De ha fennáll a gyermeknél az öngyilkosság lehetősége, nem érdemes kockáztatni.

Tinédzserkori depresszió

Hogyan segíthetünk a depressziós tinédzseren?

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache