Milyen idős a gyermeked?
[ 4 3/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Az esti rutin – Alvásproblémák

Mit tehetünk, ha a jól bejáratott, és amúgy egész héten tökéletesen működő lefektetési rutin csődöt mond a hétvége miatt? Meglehetősen gyakori jelenség, hogy az amúgy jó alvó gyerek egy laza hétvégi program, vagy családi vakáció miatt ismét nehezen fog majd elaludni vasárnap este.


Jó hír, hogy a rossz szokás olyan gyorsan el is tűnhet, mint ahogy megjelent. A kulcs az, hogy következetesen visszatérjünk a megszokott kerékvágáshoz. Ha a gyerek néhány napig nem a megszokott helyen, vagy módon feküdt le, akkor egy ideig fektessük le a szokásosnál korábban, amennyiben fáradt. Ha az a gond, hogy későn fekszik, de későn is kel, akkor térjünk vissza a bevált módszerhez, és fektessük le a megszokott időpontban.

Egy négyéves könnyebben jut túl az ilyen helyzeteken, ha csak alkalmanként változik a jól megszokott menetrend, mint ha rendszeresen, minden hétvégén bekövetkezne. Ha csak tehetjük, ragaszkodjunk a szokásokhoz, vagyis a gyerek feküdjön hétvégén is ugyanabban az időpontban, mint hét közben. Csak olyankor változtassunk, amikor tényleg elkerülhetetlen. Ilyenkor azonban legyünk rugalmasak – egy izgalmas táborozást például kár lenne tönkretenni azzal, hogy a szokott időben elaltatjuk, miközben még parázslik a tábortűz, mindenki énekel és viccelődik.

Ugyanez a helyzet az alvással is. Ha nem akarjuk, hogy a mi ágyunkban aludjon, akkor ne engedjük meg neki hétvégén sem, hogy ne szokhasson rá. Persze e tekintetben is akadhatnak kivételek időnként, például ha a gyerek beteg, vagy ha a nagyi jön látogatóba, és a gyerekszobában alszik. Még jó is, ha vannak kivételek: ezek erősítik meg benne a szabályokat.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache