Milyen idős a gyermeked?
[ 15 hónap - 11 éves ]
2009-07-15
7 komment

Az MMR oltásról

A baba a kötelező MMR néven futó oltását tizenöt hónapos korában kapja meg. Addigra már jól ismeri a védőnőt, és már a látványától is ordítani kezd. Ami jó jel, mert így biztosak lehetünk abban, hogy a kicsi nem kap el semmilyen életveszélyes betegséget. De mi is az MMR?

Az MMR oltás a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő elleni oltóanyag kombináció. A babák tizenöt hónapos korukban kapják meg az elsőt és később, már iskolarendszerben történő oltáskor tizenegy éves korukban a másodikat.
A rubeola, vagy rózsahimlő általában a gyerekkorban lezajló vírusos megbetegedés. Rendkívül fertőző, általában cseppfertőzéssel terjed. A betegség nem veszélyes, általában gyorsan kiheverik a picik. Az oltás egyedüli célja a magzati károsodás megelőzése. Terhes nőknél fontos, hogy ne találkozzanak ilyen beteggel, mert károsíthatja a magzatot. Azok közül a gyermekek közül, akiknek a mamája a terhesség első harmadában rubeolás lesz, több mint 50% a károsodottak aránya. A második terhességi harmadban ez a károsodás 25%-ot, a harmadik harmadban 15%-ot érint. Ha a fertőzés a terhesség első három hónapjában történik, meg kell fontolni az esetleges terhesség megszakítást.

A kanyaró egy igen ragályos vírusfertőzés. Mielőtt az oltás széles körben elterjedt, két - három évenként fordult elő kanyarójárvány, főként iskoláskorú és annál fiatalabb gyermekekben, kisebb helyi járványokkal a köztes években. Más országokban még most is elterjedt, az Egyesült Államokban azonban csak mintegy száz embernek van évente kanyarója. Oltott vagy kanyarón átesett nő átadja gyermekének a védettséget, mely az első életév nagy részében eltart. Ennek elteltével azonban védőoltás hiányában nagy a kanyaró iránti fogékonyság. Akinek egyszer volt kanyarója, védettséget szerez, és többé nem kaphatja el. A betegség csúcsán a gyermek nagyon rosszul érzi magát, a kiütések kiterjedtek, és a láz meghaladhatja a 40 °C-t. A kanyaró veszélyessége az elterjedésétől és a szövődményektől függ. Minden ezer gyermekből egynek az agya is fertőzött lesz. Az agykárosodás akár halálhoz is vezethet. Ezért fontos a megelőzés.


A harmadik betegség, ami ellen véd az MMR oltás, az a mumpsz. Más néven járványos fültőmirigy-gyulladás, és főleg a kisgyermekeknél fordul elő. Rendszerint a fültőmirigy duzzanatával és kisebb-nagyobb mértékű lázas állapottal jár. A betegség más mirigyekre is ráterjedhet, különösen férfiak esetében a herére, mely felnőttkorban akár meddőséget is okozhat. Szövődményei lehetnek az agyhártyagyulladás, heregyulladás, petefészek-gyulladás. Fontos a betegség megelőzése, bár így is hét évenként van mumpszjárvány.
Az oltások segítségével megelőzhetőek a járványok kialakulása, így csökken a fertőzöttség veszélye is.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
7db hozzászólás
cache