Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 9 éves ]
2009-08-11
0 komment

Az oltás története

1796-ban egy angol orvos, Edward Jenner kísérletezés közben azt fedezte fel, hogy a tehénhimlő vírust a bőrre karcolva védettség alakul ki a halálosabb fekete himlő ellen. Dr. Jenner az eljárást a tehénhimlő latin neve (vaccinia) után "vakcinációnak" nevezte el. Ezzel alapozta meg a vakcinológiát, amelyik a történelem egyik legfontosabb emberi felfedezése.


Az orvostudomány leghasznosabb, legtöbb emberéletet megmentő ágának tartják a vakcinológiát. Mára 26 potenciálisan halálos betegség előzhető meg oltásokkal. Emberi életek milliói menthetőek meg évente, pár tűszúrással.

A védőoltásoknak köszönhetően győzték le a fekete himlőt, amely az 1700-as években a halálozások majd egyötödéért volt felelős.

Mára halált, súlyos fogyatékosságot, hosszas szenvedést okozó betegségeket számoltak fel teljesen, a védőoltásoknak köszönhetően.

Magyarország oltottsága a WHO felmérése szerint a legjobb a régióban, köszönhetően annak, hogy hosszú ideje bevezették a rendszeres, kötelező oltásokat. Régen bizonyos betegségek, agyhártyagyulladás, himlő, diftéria, tetanusz, szamárköhögés számtalan halált okoztak, mára gyakorlatilag eltűntek.

Az oltási rend 2006. január 1-től megváltozott hazánkban. A 2005. október 31-e után született gyermekek az addigi 20 oltás helyett már csak 11-et kaptak, újfajta, kombinált oltóanyagokból. Az ez előtt született gyerekek is kaphattak az új oltásokból, sajnálatos módon azonban csak térítés fejében. 15 hónapos koruktól azonban ők is ingyen juthattak hozzá az új oltásokhoz.

A kötelező védőoltásokat sok kritika éri. Számtalan szülő kifogásolja, hogy úgymond megfertőzik a gyermekét, a későbbi védettség eléréséhez, olyan betegségek ellen, amelyekkel évtizedek óta alig találkozni. Sokan a gyermekorvosokat vádolják, mivel szerintük anyagi érdekeik fűződnek hozzá, hogy minél több oltóanyag fogyjon, ezért ráijesztenek a szülőkre, hogy azok mindenképp beadassák az oltást. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bizonyos betegségek épp azért nem okoznak már halált, mert az oltások megvédtek minket. Az orvosok szerint minden beoltatlan gyermek veszélynek van kitéve, ráadásul az összes többi gyerekre is veszélyt jelent.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: oltások
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache