Milyen idős a gyermeked?
[ 5 éves - 18 éves ]
2009-09-09
0 komment

Az ősi harcművészet

A kung-fu eredete az ókorig nyúlik vissza, és az egyik legősibb önvédelmi rendszerek egyike. A kung-fu szó jelentései: kemény munka vagy feladat, mindig tanulni, nemes, értékes, valamint legismertebb jelentése: kínai önvédelem művészete.

A kung-fu egy összetett sport, ötvözi a magas fokú mozgásművészetet, a testkultúrát az egészséges élet keresésével és egy ókori filozófiával. Az indiaiak és a kínaiak rendelkeztek a legfejlettebb művészetekkel és tudományokkal, valamint egészségfejlesztő és megőrző tornarendszerekkel, harcművészetekkel. A kung-funak két fő  irányzata van. Az egyik a Wu-dang, a másik a Shaolin. Fontos megemlíteni, hogy a kínaiak a kung-fut wu shu-nak hívják, melynek szó szerinti fordítása katonai művészet.

A szülők esetleges negatív véleményének ellenére a kung-fu közkedvelt sportág a gyerekek, főleg a fiúk körében, hiszen melyik gyerek ne szeretné összemérni erejét és tudását egy másikkal? Ezen kívül a sérülések tekintetében a kung-fu semmivel sem veszélyesebb a többi sportágnál, és akár ötéves kortól elkezdheti a gyerkőc. Megtanítja nekik, hogyan uralják a testüket, fejleszti a koncentráció- és a reakciókészséget. A gyerekek könnyebben sajátítják el a kung-fu szellemiségét, mert jobban elfogadják azokat az állításokat, melyek valóságtartalmát még nem tapasztalták meg, viszont nehezebb foglalkozni velük mivel a figyelmük hamar elkalandozik, és nehezen összpontosítanak egy adott dologra.

Az órák folyamán olyan emberekkel találkozhatnak, akik hozzáállásáról, tisztelettudásáról  érdemes példát venni, betekintést nyerhetnek egy-egy óra alkalmával, nem csak a harcművészet, de a történelem, az emberi anatómia és gondolkodásmód, valamint a művészetek világába is. Amellett, hogy játékosan mérhetik össze erejüket, persze irányított kereteken belül, egyfajta önvédelmet is megtanulhatnak, amellyel akár egy felnőttel szemben is képesek megvédeni magukat. Persze a sportág fő célja nem ez, de mondható jó értelemben vett „mellékhatásának”.

A kung-funál szó sincs arról, hogy a gyerekek kék és lila foltokkal térnek haza az edzésről, de persze ezt sem lehet száz százalékig kizárni. Az edzések során figyelnek egymásra a gyerekek, és persze a tanítómester is mindig a közelben van. Heti kétszer egy-másfél óra elfoglaltsággal jár a kicsiknek. Felszerelés gyanánt elég egy tornaruha és egy edző cipő. Általában a tanfolyamok ára hatezer forint havonta.

Sok dicséretre méltó  dolgot sajátíthatnak el a nebulók egy kung-fu tanfolyamon, és egyben növeli az önbizalmat is. Ha a csemetének ez az álma, vágya, érdemes elmenni legalább egy edzésre, megnézni mi is történik valójában, ezáltal ráeszmélhetünk, hogy nem is olyan durva sportág, mint azt a neve sugallja.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, sport
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache