Milyen idős a gyermeked?

Az ötödik hónap negyedik hetének eseményei

A baba fejlődése:

A jól kialakított esti rutin, melybe a fürdő és az esti mese is beletartozik, nagyban megkönnyíti a baba lefektetését. A legjobb, ha következetesen ugyanazt a sorrendet követed minden egyes alkalommal. Például: etetés, fürdés, ráadod a pizsamát, esti mesét olvasol neki, altatódalt énekelsz, vagy zenét hallgatok, végül pedig leteszed az ágyacskájába.

Így gyermeked megtanulja, hogy eljött a csicsikálás ideje, és mire ágyba kerül, már kellően lecsitul az alváshoz. Pároddal megoszthatjátok a feladatokat (te fürdeted, apuka olvassa a mesét), vagy úgy is csinálhatjátok, hogy egyik este te fekteted le a picit, a másik este pedig kedvesed, és így minden második nap lesz egy kis szabadidőtök.

Az anyáról:

Törődj magaddal!

Az első hetek izgalmai után sok szülőnél elérkezik az a pont, amikor úgy érzik magukat, mint egy strucc, ami kihúzta a fejét a homokból, és egy új világot fedeznek fel – azt, amit ideiglenesen elhagytak a kicsi születésekor. A gyermekgondozás végtelen, ismétlődő feladatai teljesen mások, mint a munkahely tempója, főleg, ha korábban célorientált munkád volt, ahol főként felnőttekkel találkoztál.

Hat mód, hogy ismét megtaláld az egyensúlyt:

  • Csatlakozz egy szülői közösséghez. Egy ilyen csoportban másokkal is meg tudod osztani gondjaidat, problémáidat, és rengeteg segítséget kaphatsz a megoldásukhoz. Kutathatsz utánuk a helyi újságban, közösségi házban, hitközösségedben, vagy megkérdezheted az orvosod is. Ha van hozzá kedved, akár te is szervezhetsz egyet kisgyermekes anyuka ismerőseidből.

  • Csatlakozz a világhálóra. Tartsd a kapcsolatot a külvilággal, e-mailben, közösségi portálokon keresztül. Keress baba-mama oldalakat, fórumozz a többi látogatóval, és ne feledkezz meg a nagyvilág történéseiről se, tarts lépést vele az online hírportálokon keresztül.

  • Szánj időt magadra. Hetente legalább egyszer vegyél ki „szabit”, amikor csak magaddal törődsz, lazítasz, erőt gyűjtesz. A legoptimálisabb az lenne, ha naponta fél órát tudnál magadra szánni, mondjuk miközben a baba szunyókál.

  • Olvass. Tarts egy könyvet vagy magazint a kezed ügyében, és lapozz bele, mikor gyermeked alukál. Még ha csak pár oldalt olvasol is, kizökkensz a mókuskerékből, egy más világba lépsz, és közben akár új dolgokat is tanulhatsz.

  • Írj blogot vagy naplót. A naplóírás kiváló módja szellemi egészséged megtartásának – akár publikussá teszed gondolataidat, akár nem.

  • Beszélgess felnőttekkel is. Már az is energiával tölt fel, ha felhívod valamelyik ismerősöd, vagy online pletykáltok pár percet.
Cimkék: alvás, egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache