Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Háromkérdés >
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-07-09
0 komment

Az újszülött fürdetése

Fürdetés szivaccsal:

Ez első héten, esetleg még a rákövetkezendőkön is, amíg a köldökzsinór csonkja le nem esik és a terület be nem gyógyul, addig ajánlatos langyos vízzel benedvesített szivaccsal, ruhával mosdatni a babát. Gyakran mossuk meg az arcát, kezét, és alaposan tisztítsuk a nemi szervek környékét is, minden egyes pelenkacsere után.Fürdetés kádban

Miután a köldökzsinór csonk leszárad, leesik, és a terület begyógyul, elkezdhetjük kádban fürdetni a babát. Mivel az újszülött még nagyon pici, célszerű a konyhai mosogatót vagy egy kisméretű kádat használni a normál méretű kád helyett.

Habár egyes szülők csupán a fürdetés öröméért minden egyes nap megfürdetik a babát, erre tulajdonképpen hetente egyszer vagy kétszer van szükség, amíg a pici el nem kezd mászni, alaposan összekoszolva magát. Az újszülött fürdetése először ijesztő lehet a számodra. Sok gyakorlást és nagy magabiztosságot igényel, hogy bánni tudj egy ilyen izgő-mozgó, nedves, csúszós aprósággal, tehát őrizd meg a nyugalmad és összpontosíts arra, hogy erősen tartsd.

A babák egy részére a meleg víz nyugtató hatással van. Ha a te gyermeked is közéjük tartozik, hagyd, had időzzön benne. Más babák végigüvöltik az egész fürdetést – és ilyenkor egyéb vágyad sincs, csak hogy gyorsan megmártóztasd a vízben és minél hamarabb ki is vedd belőle. Sokat segíthet, ha a fürdető helyiséget melegen tartod.

Biztonságos fürdetés:

-    Soha ne hagyd felügyelet nélkül a babát, egyetlen percre se. Ha csengetnek, vagy csörög a telefon, és úgy érzed, ki kell nyitnod az ajtót, fel kell venned a telefont, akkor bugyoláld be a babát egy törölközőbe és vidd magaddal.
-    Sose rakd a babát bele a kádba, amíg el nem zárod a csapot (lehet, hogy változik a víz hőmérséklete, vagy túl méllyé válik a számára).
-    A vízmelegítőt állítsd 48,8 fokra, ehhez persze hideg vizet kell keverni még. Gyermeked kevesebb, mint egy perc alatt harmadfokú égési sérüléseket szenvedhet a 60 fokos vízben!
-    Sose hagy felügyelet nélkül a babát. (Igen, ez annyira fontos, hogy másodjára is felhívjuk rá a figyelmed.) Egy gyermek egy hüvelyknél (2,54 cm) kisebb vízbe is belefulladhat – kevesebb, mint 60 másodperc alatt.


Hogyan fürdessük a babát

1.    Minden fürdetési kelléket pakolj ki, teríts ki egy törölközőt, egy tiszta pelenkát és a ruháit.
2.    5-7,5 cm meleg, de nem forró vizet engedj a kádba, körülbelül 32 fokosat.
3.    Vidd be a gyermeket a fürdető helyiségbe és teljesen vetkőztesd le. (Tipp: Ha a pici minden egyes fürdetéskor sír, akkor eleinte hagyd rajta a pelenkát, amitől nagyobb biztonságban érzi majd magát a vízben.)
4.    Óvatosan csúsztasd bele gyermekedet a kádba, először a lábait, miközben egyik kezeddel megtámasztva tartod a nyakát és fejét. Fürdetés közben rendszeres időközönként önts rá egy-egy csészényivel a vízből, hogy ne fázzon meg.
5.    Kímélő fürdetőt használj, spórolósan (ha túl sokat használsz, az kiszáríthatja a baba bőrét), miközben egy fürdető ruhával megmosod őt a feje búbjától a talpáig, elöl, hátul. A fejbőrét nedves, babafürdetővel átitatott ruhával mosd meg. Nedves vattapamaccsal (ne használj babafürdetőt) tisztítsd meg a szemeit, arcát. Ha a baba szemsarkaiban és orrlyukaiban száradt nyálka halmozódott fel, párszor érintsd oda a nedves ruhát, mielőtt kitörölnéd, hogy fellazuljon. A nemi szerveknél elég a szokásos mosdatás.
6.    Alaposan öblítsd le a babát néhány csésze vízzel és töröld le egy tiszta fürdető ruhával. Ezután emeld ki a kádból, egyik kezeddel tartva a nyakát és a fejét, a másikkal a fenekét, ujjaiddal a combját fogva (a nedves babák csúsznak).
7.    A babát kapucnis törölközőbe bugyoláld, és simogatva szárítsd. Ha a bőre még mindig hámlik a születés után, kímélő ápolóval kend be a fürdetés után, de ez általában elhalt és nem száraz bőr. Ezután pelenkázd be, öltöztesd fel, és nyomj puszit a jó illatú fejecskéjére.

Képek forrása: flickr.com


Cimkék: egészség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache