Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2009-09-29
10 komment

Babát várok. Festhetem a hajam? 1 rész

Amennyiben te is melíroztatod, vagy festeted tincseidet és nem igazán tetszik az ötlet, hogy a következő 9 hónap lenövésben is meg fog mutatkozni, akkor most megtudhatod, hogy vajon festheted-e a hajad, vagy sem.


Amikor minden növésben van…

A terhesség a hihetetlen változások időszaka, és magzatod növekedésével együtt megtapasztalod, hogy a hajad is sose látott tempóban nő, köszönhetően a másállapotod által előidézett hormonális változásoknak. A hajukat festők számára ez sajnos azt jelenti, hogy a szokottnál jóval hamarabb látszik meg a lenövés. Vajon biztonságos továbbra is festetni sörényed, most hogy áldott állapotban vagy?

A válasz igen, mivel a mai modern termékek már nagyon kímélők, nem szabad károsodást okozniuk, amennyiben a csomagoláson feltüntetett instrukciókat követve használjuk őket. Ennek ellenére sok kismama dönt úgy, hogy nem festi be a haját, amíg túl nincs a terhesség 12. hetén.

Habár nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a hajszínező termékekben található anyagok káros hatással lennének a magzatra, az orvosok nagy többsége mégse javasolja a használatukat az első trimeszterben. Miért? Nos, azért mert a szíved alatt növekvő gyermek agya és idegrendszere ebben az időszakban fejlődik a leggyorsabban, van, hogy percenként negyedmillió neuron jön létre az agyban. Magyarul, a bébit ekkor veszélyeztetik a legjobban a szennyeződések, kemikáliák.

Egy másik érv a hajfestés hanyagolása mellett az első harmadban az az, hogy a terhesség nagy változásokat idéz elő a szervezetedben. Így hajad textúrája, és általános kondíciója is megváltozhat, aminek a következtében jól bevált festéked lehet, hogy meglepő végeredményt fog produkálni.

Emellett nem árt figyelembe venni, hogy a festékekből kipárolgó anyagok – különösen az otthoni festésre is alkalmasak esetében – hányingert idézhetnek elő, még akkor is, ha azon kevesek (mázlisták) közé tartozol, akik nem szenvednek a reggeli rosszulléttől.

Tudomány a mítoszok mögött

A hajfestékekben olyan anyagok is találhatók, melyekről állat embrióknál kimutatták a roncsoló hatást. Igaz, a tanulmányokban használt dózisok 100-szor nagyobbak voltak annál a mennyiségnél, mint amennyit egy-egy festés alkalmával használunk.

Festéskor a festék túlnyomó része a hajszálakban szívódik fel, csupán akkor kerülhet be a testbe, ha érintkezik a fejbőrrel. Így aztán a festék hatóanyagai csupán elenyésző nyomokban kerülhetnek be a véráramba.

Emellett a manapság forgalomban lévő hajfestékek sokkal kevésbé károsak, mint elődeik voltak, alacsony a vegyi anyag tartalmuk, és bár kevés tanulmány született még a magzatra gyakorolt hatásukról, összességében az az elfogadott nézet, hogy nem károsítják.

Viszont ne feledjük, hogy a kutatások szerint bármi, ami érintkezik a bőrünkkel 60%-ban bekerül a testünkbe, így aztán biztos, ami biztos, jobb, ha csínján bánunk a hajfestéssel, és a terhesség alatt kevesebbszer élünk vele.

A következő részben tippeket adunk, hogyan festheted-színezheted a hajadat minimális kockázattal, vagy teljesen kockázatmentesen!

Babát várok. Festhetem a hajam? 2. rész

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: életmód, terhesség
Hozzászólások
10db hozzászólás
cache