Milyen idős a gyermeked?
[ 24 hetes - 1 éves ]
2009-07-28
0 komment

Babaúszás II. Előnyök és veszélyek

Bárhogy is vélekedjünk a babaúszásról, ne feledjük, hogy az első évben a gyerek számára a legfontosabb a szeretet. Az elmúlt évek során divattá vált a babaúszás: manapság egy magára valamit is adó anyuka már a terhessége alatt – vagy előtt – tervezgeti, hogy csemetéjét úszni viszi.

A babaúszás egyik legfontosabb célja, hogy a gyermekek megszeressék a vizet, de egészségmegőrző, illetve fejlesztő hatása szintén nagyon lényeges. Erősíti az immunrendszert, a gerinc és tüdő izmait, s mivel a vízben nincs gravitáció, a gyerek mozgás közben nem fog nagyokat esni. Ezek mellett fejlődik a mozgáskoordináció, és nem utolsó sorban levezethetik felesleges energiájukat a gyermekek.


Az egészséges gyermekek számára jó hatású a babaúszást, de sérült gyermekek esetében elengedhetetlen. Szinte az összes idegrendszeri és mozgásszervi sérülés esetén – kivéve az izomsorvadás – alkalmazható az úszásterápia. Bár a szakemberek egybehangzó véleménye, hogy sérült gyermekek számára a korai fejlesztés a leghatékonyabb – egészségügyi rendszerünk mégsem támogatja anyagilag a babaúszást. Így a szülőknek, ha szeretnék gyermeküknek a legjobbat nyújtani, bizony, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Ez a korai „sport” azonban a személyiséget is fejleszti: mivel közösségben vannak, szociális téren is gyorsabban fejlődnek, mint nem úszó társaik, a baba nyitottabb lesz, megszokja a zajokat, az idegeneket. S nem utolsó sorban a mama-gyerek kapcsolatra is jó hatással van az egyórás intenzív egymásra figyelés.

A babaúszás legfőbb ellenzői az úszóedzők, a legtöbb rosszat tőlük hallhatjuk. Panaszuk lényege, hogy a babaúszásra járt gyermekeket sokkal nehezebb megtanítani később úszni, hiszen a babák elevickélnek ugyan a vízben, de az úszómozdulatok kialakítását csak körülbelül négy éves korban lehet elkezdeni. Az edzők módszerei pedig jelentősen eltérnek a babaúszást oktatók módszereitől: a kemény sporttrénerek kapnak egy csapat zajos, játékra vágyó, lubickoló kölyköt, hát, valóban nehezebb ezeket rendre szoktatni.


Sokan ellenzik ezt a „sportot” azért, mert a gyermekek több fertőzésnek vannak kitéve az uszodákban, mint otthon. Ez félig igaz, a gyermekek 20%-nak nem ajánlott a babaúszás, ők azok, akik hamar összeszednek valamilyen légúti fertőzést, középfülgyulladást, vagy bőrbetegséget.

Bárhogy is vélekedjünk a babaúszásról, ne feledjük, hogy az első évben a gyerek számára a legfontosabb a szeretet és a biztonság. Ha valaki teheti, vigye úszni csecsemőjét, hisz ez egy remek módszer, hogy a gyermek biztonságérzete fokozódjon, szeretetvágya kielégüljön. De ha valakinek erre nincs lehetősége – például messze lakik az uszodától, nincs rá pénze, vagy egyszerűen nincs energiája hetente elcipelni a csöppséget –, az ne keseregjen, az otthoni meleg légkörben ugyanolyan testileg-lelkileg egészséges gyermek nevelődik.

Képek forrása: flickr.com

Kapcsolódó anyagok:

Babaúszás I. Módszerek

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache