Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Terhesség >
[ Terhesség kezdete - 41 hetes terhes ]
2009-07-16
0 komment

Babaváró apuka 1. rész

Gyakran elfelejtkezünk róla, hogy a terhesség nem csak az anyuka, de az apuka életében is meghatározó fordulópont, benne is számtalan érzelem kavarog, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A küszöbönálló apaság kétségkívül érzelmek egész arzenálját korbácsolja fel benned, és félelemmel tölt el. Mikor megtudod, hogy apa leszel, egy ideig sokkolva érezheted magad, nem is tudod elhinni, hogy kisbabátok lesz. Akár tervben volt a gyermek, akár „becsúszott”, a hír letaglóz, és önkéntelenül is felülvizsgálod az érzelmeidet, a párodhoz fűződőktől, egészen addig, hogy mit vált ki belőled a tudat, hogy hamarosan apává válsz, sőt, még akár azt is számba veheted, milyen a viszonyod édesapáddal.


Aggodalommal tölthet el, hogy vajon jó apa leszel-e, egészséges lesz-e a gyermeked, és anyagilag hogy fogjátok bírni a bébi érkezését. Ám ugyanakkor rendkívüli büszkeség is tölt el. Lelki szemeid előtt megjelenik, mennyi mindent fogsz majd csinálni csemetéddel, hogy játszol majd vele, hogy tanítod, milyen lesz majd a születésnapi zsúrja, elképzeled a családi kirándulásokat, nyaralásokat.

Párodnak ebben az időszakban nagy szüksége van rád, érzelmi támogatásodra, hogy biztonságban érezze magát. Ezért nagyon fontos, hogyan reagálsz, amikor megtudod, hogy apa leszel. Amennyiben úgy érzi, hogy nem tudsz napirendre térni a terhessége felett, akkor könnyen elgondolkodhat, és megkérdőjelezheti kapcsolatotok létjogosultságát, az iránta és a baba iránti szeretetedet. Beszéljétek meg, mit éreztek, az örömötöket és a félelmeiteket egyaránt osszátok meg egymással, és arról is ejtsetek szót, hogyan fogja a terhesség és a gyermek érkezése befolyásolni az életeteket.

A terhesség második hónapjában már észreveheted, hogy kedvesed kezd érzelmileg kötődni a magzathoz. Olyan változásokat észlel magán, melyeknek a zömét te nem látod, melyekben nem osztozol vele. Ebben az időszakban a leendő apukák többsége még nem kezd el érzelmeket táplálni a bébi irányába. Ugyanakkor valószínűleg már beszivárgott a tudatodba, hogy apa leszel, ám számodra sokkal több időt fog igénybe venni, míg kötődést kezdesz érezni majdani gyermeked iránt.

Amikor párodon már kívülről is láthatók a terhesség jelei, akkor már számodra is könnyebb lesz feldolgozni, hogy hamarosan egy gyermek érkezik a családba. Igazából akkor tudatosul majd benned, hogy életed párja egy apró emberi lényt hord a szíve alatt, mikor először hallod meg a szívverését az ultrahangon, vagy amikor először érzed, hogy rugdos a mami hasában. Ekkor kezded majd el úgy érezni, hogy nem egy idegen érkezik majdan a kis családi fészketekbe.

Az első trimeszter során a vetéléstől való félelemnek megvan a maga létjogosultsága, és ezért sokan nem is mondják el a családjuknak, a barátaiknak a baba hírét, amíg át nem lépnek a másodikba. Mások ebben az időszakban csak a családdal tudatják, hogy babát várnak és csak később mondják el a barátoknak, ismerősöknek, munkatársaknak. Amennyiben párodnak már volt vetélése, vagy bármilyen oknál fogva fennáll annak a veszélye, mindenképpen beszéljétek meg félelmeiteket az orvosotokkal az első vizsgálat alkalmával.

Képek forrása: flickr.com

Babaváró apuka 2. rész
Babaváró apuka 3. rész

Cimkék: család, terhesség
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache