Milyen idős a gyermeked?
[ 3 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Bacikat a lefolyóba! – A kézmosás

Ha megvizsgálnánk a gyerek kezét egy mikroszkóp alatt, akkor egy részletes, és meglehetősen ijesztő lenyomatát látnánk annak, hogy merre járt és mit csinált egész nap. Előfordulhat, hogy továbbra is válogatás nélkül a szájába vesz mindenfélét, és ha bölcsibe, oviba jár, valószínűleg sok-sok bacit csereberél a többi gyerekkel. A fentiek remek indokot szolgáltatnak, hogy a kézmosást beépítsük a napi rutinba – ha eddig nem tettük volna.

Ragaszkodjunk hozzá, hogy a gyerek kezet mosson evés előtt, evés után, és mikor bejön az udvarról. Tartsunk egy kisszéket a mosdókagyló alatt, hogy könnyebben elérje a csapot. Mutassuk meg, hogyan működik, melyik gombot kell elforgatni a meleg, és melyiket a hideg vízért, vagy hogyan kell a kart megemelni és elfordítani.

Demonstráljuk, hogy kell beszappanozni a kezünket, véssük az eszébe, hogy a kézfejét, a tenyerét, és az ujjak közét is mossa meg. Vehetünk neki külön gyerekszappant, amit csak ő használ. Énekelhetünk közben gyerekdalokat, amivel biztosítható, hogy elegendő ideig (legalább 20 másodpercig) mossa a kezeit. Tanítsuk meg neki, hogyan törölje meg a kezét a törölközővel, és hogy tegye vissza a helyére, ha végzett.

Néhány esetben az egyszerű magyarázat is hasznos lehet: koszos a kezed, ezért kell megmosni! De bonyolultabb választ is adhatunk: a kézen láthatatlan baktériumok vannak, amiket le kell mosni, mert a lefolyóból már nem tudják megbetegíteni az embert. Más esetekben jobban működik, ha inkább játékként fogjuk fel a kézmosást, amit játékokkal, és hatalmas szappanbuborékokkal körítünk.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: egészség, nevelés
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache