Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 2 éves ]
2010-04-09
1 komment

Bölcső kontra gyerekágy – avagy előnyök és hátrányok mérlegelése

Miben  aludjon a baba, miután elhagyni kényszerül a biztonságot nyújtó anyaméhet? Mi is válaszok után kutatunk: bölcső vagy gyermekágy?

Hazánkban a legtöbb szülő babaágyban altatja csemetéjét. Jó tudni azonban, hogy a bölcsőnek  a fejlődés szempontjából is fontos szerepe lehet. Hogy miről is beszélünk? Lerántjuk a leplet és megfejtjük a titkokat!


Minden csecsemő és kisgyermek ösztönösen igényli a hintamozgást, mely egyrészről a pocakban eltöltött kilenc hónap alatti, magzatvízben való ringatózásra emlékezteti, másrészről pedig a legjobb módja annak, hogy megnyugodjon. Ezzel a mozgással maga köré teremti az anyaméh védett, kényelmes és megnyugtató érzését, mely harmóniával tölti el a babát, elcsendesedik, megnyugszik, elalszik. Kevesen tudják, hogy ez a mozgásfajta, túl a fent említett hatásokon, stabilitást és egyensúlyérzéket is ad a babának, mely később a mászás, járás fejlődésében fontos szerepet fog játszani, sőt még a beszédfejlődésre is kihatással lehet.

Amerikai kutatók már a várandósság tizedik hetétől kezdve ajánlják az anyukáknak például a napi fél óra hintaszékben való ringatózást, mivel a baba egyensúlyérzékét már ilyen korban is fejleszteni lehet. Az anyukák ölelő karját ugyan semmi sem tudja pótolni a szülést követően,  egy bölcső mégis nagy segítség lehet a babák mindennapjaiban. Vannak olyan csecsemők, akik számtalan kipróbált módszer ellenére csak és kizárólag akkor érzik jól magukat, ha ringatják őket, illetve mozog alattuk valami. A leleményes szülők ilyenkor szerzik be a kényelmes és több funkcióval ellátott babahintát, kengurut, vagy hosszú sétára indulnak a babakocsival, esetleg autózni viszik a csöppséget. A legkézenfekvőbb és legjobb módszer azonban a bölcső, melynek hasznosságára példa, hogy már őseink is kivétel nélkül ezt használták. Modern korunk találmánya csupán a gyermekágy, melyet szintén nagyon jó dolognak tartunk, de erről majd később…

Sok szülő félelme, hogy a gyermek kieshet a bölcsőből, így inkább meg sem kísérlik a használatát. Ezeket az aggályokat el kell oszlatnunk, ugyanis ma már nagyon biztonságos és stabil bölcsők közül választhatunk, melyek sohasem fognak egy bizonyos ponton túllendülni és a gyermek testi épségét veszélyeztetni. Azt azonban mindenképpen tudnunk kell, hogy a bölcsők használata csak addig ajánlott, míg a baba nem tud felülni, négykézlábra emelkedni. Ha elérte azt a kort, amikor már a fejlődése ezen a szinten van, váltanunk kell a gyermekágyra, ugyanis innentől kezdve akár életveszélyes is lehet a bölcső. Természetesen a gyermek továbbra is igényelni fogja a ringató, hintáztató mozgást, viszont kisgyermekkorban már a hinta és a játékos, mozgással kombinált mondókák fogják átvenni a főszerepet, melyeknek szintén nagy szerepe lesz az egyensúlyfejlődés szempontjából.

Ha a kisgyermek esetleg fél a hintától, az utalhat az egyensúly problémájára is. Persze nem szabad rögtön megijedni, próbálkozzunk a közös játszótéri hintázással úgy, hogy az ölünkbe vesszük a csöppséget, énekeljünk, mondókázzunk, hogy megnyugodjon. Ha gyengéd segítséggel, többszöri próbálkozásra sem sikerül vele megszerettetni ezt a fajta mozgást, akkor mindenképpen kérjük ki gyermekorvos vagy gyógytornász tanácsát.

Térjünk ki néhány mondatban a gyermekágyra is. Talán nincs is olyan kisgyermekes család, ahol a bútorok sorában ne találnánk egy ilyen példányt. Bár több esetben nincs nagyon használatban, hiszen a legtöbb baba a szülői ágyban érzi jól magát, így rendszeresen próbára teszik a szülők kitartását és türelmét és végül a szülők között töltik az éjszakát. A vélemények megoszlanak arról, hogy ez helyes vagy nem, mi nem is szeretnénk ezt tovább ragozni. Egy azonban biztos. A számtalan variálható és különböző árkategóriába sorolható gyermekágy közül nehéz a megfelelőt kiválasztani. Ha jól döntünk, akkor újszülöttkortól, akár két-három éves korig is jó hasznát vehetjük, feltéve ha sikerül megszerettetni a gyermekkel. Hallottunk már olyan történetet, hogy a gyermeket a rácsok zavarták és azért nem aludt éjszaka, de olyat is, ahol egyszerűen csak azért nem szeretett a kislurkó kiságyban aludni, mert nem látta belőle a szüleit.

Sokan sokfélét állítanak pro és kontra a gyermekágyról, bölcsőről, de minden esetben a szülőknek kell arról dönteni, hogy milyet vásárolnak és az hová helyezik, illetve nekik kell kitapasztalni, hogy saját csemetéjük mit részesít előnyben. Kalandra fel, anyukák és apukák!

-BB-

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: alvás
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache