Milyen idős a gyermeked?
[ 1 hetes - 1 éves ]
2009-11-09
4 komment

Büfiztetés

Mindannyiunknak szüksége lehet egy kis büfögésre, még ha nem is gurítottunk le egy korsó sört. Az étkezés, vagy ivás közben a gyomrunkba kerülő levegőtől ugyanis egyáltalán nem érezzük magunkat kellemesen. Ugyanígy vannak ezzel a kisbabák is, ráadásul mivel az újszülöttek csak feküdni tudnak, nehezebb dolguk van a szoptatás, vagy akár a cumisüvegből való táplálás után gyomrukba került levegő felbüfögésével. Ha a kicsi túltelítettnek érzi magát, nyűgös és ingerült lesz, és ez pedig a saját nyugalmunkat veszélyezteti.


Büfiztetni minden etetés után kell. Akkor is, ha úgy tűnik, hogy nincs is szüksége rá a babának. Elképzelhető, hogy tényleg nem kell neki, de ezt ránézésre nem lehet megállapítani. Valóban történhet olyan eset, hogy a baba nem nyel le zavaró mennyiségű levegőt, ilyenkor nem érdemes mindenáron erőltetni a büfizést. Ha öt-tíz perc után sem történik semmi, akkor lehetünk biztosak benne, hogy nyugodtan lefektethetjük a kicsit.

De mielőtt bármibe is belekezdenénk, terítsünk egy tiszta textilpelenkát a vállunkra, hogy ha büfizéskor egy kis anyatejet is felbüfögne a levegővel együtt, akkor, ne kelljen átöltöznünk. Ezt a szülők persze tudják – vagy ha nem, akkor az anyuka az első alkalommal rájön –, ám a kicsit látogató vendégek nem mindig! Márpedig igen gyakori, hogy az éppen vizitelő ismerősünket – mintegy kis pihenést kierőszakolva magunknak – rávesszük arra, hogy büfiztesse már meg a kicsit. Ne feledjünk ilyenkor egy pelust is átnyújtani, sőt, szétteregetni a gyanútlan áldozatunk válán!

Újszülötteknél előfordulhat, hogy ha az anyuci melle kisebesedik, akkor az anyatej véres is lehet. Nem kell tehát megijednünk, az ilyenkor a tejbe keveredett vér nem a csecsemő betegségét jelenti, hanem nagy valószínűséggel az anyuci sebes mellbimbója az okozója.

Büfiztetéshez emeljük fel a babát úgy, hogy velünk szembe nézzen. Fektessük őt a vállunkra úgy, hogy a hasa a mellkasunkon, feje a vállunkon támaszkodjon. Sétálgathatunk is vele így egy kicsit, de csak lassan, piciket lépve. Sokszor már ez a mozgás is elég, hogy megszabaduljon a felesleges levegőtől. Kísérletezhetünk különböző fogástípusokkal, próbáljuk megtalálni a baba számára legmegnyugtatóbb pozíciót.

Azzal is segíthetünk, ha közben körkörös mozdulatokkal masszírozzuk, vagy gyengéden simogatjuk a hátát. Tovább segíthetjük a folyamatot, ha a vállunkon fekvő baba popsiját egy-két másodpercre megemeljük, mert így a baba hasa felcsúszik a vállunkra, és az enyhe nyomás, valamint a vízszinteshez közeli helyzet segíthet a levegő távozásában. Ne hagyjuk azonban ebben a helyzetben pár másodpercnél tovább, és ne kísérletezzünk az emelgetéssel közvetlenül az evés utáni percekben.

Büfiztessünk tehát ügyesen és aztán élvezhetjük a nyugalmat, amit csak egy gondtalan gyerek adhat a fáradt szülőknek. Simítsuk büfiztetés után meg az arcocskáját, és megtörténik a csoda: ilyenkor jelenik meg picink arcocskáján az első mosoly, a boldog, jóllakott baba mosolya…

Cimkék: táplálkozás
Hozzászólások
4db hozzászólás
cache