Milyen idős a gyermeked?
[ 5 éves - 12 éves ]
2009-08-14
2 komment

Csemetéink sportlehetőségei

Nem minden szülő ért egyet azzal, hogy gyermekeinek feltétlenül sportolnia kéne az iskola mellett. A legtöbb gyermek azonban igényli ezeket a délutáni mozgásokat és játékokat, amik nem feltétlenül a tanulás rovására mennek.

A foci talán a legkedveltebb sport a gyerekek, különösen a fiúk körében. Olyan szempontból előnyösek a csapatjátékok, hogy több a pillanatnyi élvezet és a játék, mint a többi sportágnál. Önfegyelemre, helyzetfelismerésre tanít, fejleszti a koordinációs képességeket, és elsősorban a lábizmokat fejleszti.

Hátránya, hogy ennél a sportágnál a legnagyobb a sérülések lehetősége, kiváltképp a lábsérülések gyakoriak. A gyerekek általában már tíz éves korukban képesek a szabályok elsajátítására. Az edzések általában heti 2-3 alaklommal, 2-3 óra elfoglaltságot jelentenek. Az oktatás ára attól függően, hogy kisebb kerületi csapatokba, vagy ismertebb csapatba íratjuk csemeténket, általában 4000 és 10000 forint között változnak. Majdnem minden kerületben találhatóak kisebb csapatok, akik vállalják kisgyerekek tanítását, tehát az oktatás helye gyakori.

Az úszás minden vizisport alapkövetelménye. Javítja a rossz testtartást, fejleszti az állóképességet, ebben a sportágban szinte alig fordul elő sérülés. Általában – ha nem babaúszásról beszélünk – négy év felett ajánlják, amikor a gyermek már valamennyire a vízhez van szokva. Heti 2 alkalommal 1-2 óra elfoglaltságot jelent. Általában a nyolc alkalmas bérletek 9000 és 12000 forint közötti anyagi kiadást jelentenek. Néhány kerület kivételével mindenhol található úszásoktatás, tehát nem nehéz kiválasztani a lakhelyünkhöz legközelebb esőt.


A kung-fu-t akár már  öt éves kortól elkezdhetik gyerekeink tanulni. Népszerű a lurkók körében, hiszen melyik gyerek ne szeretné erejét összemérni társaival. A kung-fu megtanítja, hogyan uralják testüket, fejleszti a koncentrációt és a reakcióképességet. Az ütések és esések ellenére semmivel sem veszélyesebb a többi sportágnál, a külső szemlélők véleményének ellenére. Heti 2-3 alaklommal 1- 1½ óra elfoglaltság a kicsiknek. Ára majdnem mindenhol 6000 forint egy hónapra. Tanulására lehetőség van az I., V., XIV., III., és a XXI. kerületben.

Van egy sportág, amelyet viszont nem minden szülő ismer, ez pedig nem más, mint a gyerek aerobic. A gyerek aerobic megszeretteti a mozgást, kialakítja az egészséges életmód iránti vágyat. Fejleszti a koordinációs képességeket, javítja a testtartást. Az aerobic mozgás ellenére maximálisan óvja az ízületeket, izmokat, ezáltal kizárja a sérülés lehetőségét.

Az ovis aerobicon a gyerekek az állatok mozgását utánozva, mondókák segítségével tanulják a lépéseket négy és hat év közötti időszakban. Az iskolás aerobicon már találkozhatnak a gyerekek lépéskombinációkkal, melyek az ő mozgási igényeiknek és izomzatuknak megfelelőek. Az iskolás aerobic hat és tíz év között látogatható. A sportág időigénye heti 2 alkalommal 45 perc. Budapesten csak egy helyen oktatják, és az oktatás ára 1000 forint alkalmanként, de különböző kedvezményekre is lehetőségünk nyílik.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: sport
Hozzászólások
2db hozzászólás
cache