Milyen idős a gyermeked?
[ Terhesség kezdete - 24 éves ]
2012-07-23
0 komment

Dr. House-t háziorvosnak? (x)

Lappangó betegsége mindenkinek lehet, még ha nem is tud róla. Akik tudják, hogy van valamilyen ismeretlen eredetű tünetegyüttesük, azok se mindig mennek orvoshoz. Nem állíthatunk Dr. House-t mindenki mellé, hogy a rejtett, felderítetlen okokat kinyomozza, és sokan talán kedvesebb kezelő orvosra is vágynak, így kezünkbe kell venni sorsunkat. Oldjuk meg a velünk élő kisebb vagy nagyobb egészségügyi problémáinkat. Hogyan? Keressünk nyomozó-orvost!

 

Időnként előfordul, hogy orvosról-orvosra jár valaki, mindenkitől mást hall, s akinek jobban hisz, ott kezelteti magát. Majd kiderül, hogy ott sem találták meg a megoldást, és kezdődik a folyamat előről. Érdemes már a folyamat elején ún. “Orvos-Vezetőhöz” fordulni, aki egyfajta nyomozó-orvosként több szakterületre is rálát és egy orvoscsapat munkáját koordinálva sokkal nagyobb eséllyel találja meg a megbomlott biokémiai egyensúly valódi okait, s így a gyógyulás esélyét is növeli. Így a páciensnek feltehetően kevesebb vizsgálaton kell majd részt vennie.

A világon egyre népszerűbbé váló rendszermedicina azt tűzte ki célul, hogy a különböző tudományágak (genetika, táplálkozás-tudomány, pszichológia, mozgásterápiák) eredményeit ötvözve, a mindennapok orvoslása során ritkábban alkalmazott vizsgálatok segítségével, nagy figyelmet és időt fordítva az egyes betegekre, gyorsabban megtalálja a betegségek mögött megbúvó okokat és segít gyógyítani azokat. A rendszerszemléletű orvoslás és a modern (ámde hagyományos) orvostudomány együtt adnak optimális eredményt: a rendszermedicina gyakran a hiányzó láncszem a gyógyuláshoz.

Hol lehet többet megtudni a rendszermedicináról?
A Quintess Tudásközpont a rendszermedicinával kapcsolatos szakmai ismeretterjesztés magyarországi úttörője, a budapesti Quintess Egészségközpont pedig Közép-Európában is ritka színfolt, talán az egyetlen olyan intézmény, amely a rendszermedicina elméletét a legkorszerűbb tudományos eredmények folyamatos nyomon követésével a gyakorlatba is átülteti.

A leggyakoribb egészségügyi problémák Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a gyomor- és bélrendszeri gondok, légúti panaszok, az aluszékonyság, fáradékonyság vagy épp az álmatlanság, az allergiás esetek, bőrtünetek, ízületi fájdalmak; és a - gyakran ismeretlen eredetű - hízás vagy fogyás. Ezek valamilyen kombinációja is felléphet, pedig gyakran el lehetne kerülni őket, és még a biokémiai egyensúly megbomlásának kezdeti szakaszában lehetne azonosítani azokat. Így sokkal könnyebb lenne visszafordítani, kezelni a kóros folyamatokat. Amikor már krónikussá és halmozottan krónikussá válik a betegség, akkor időigényesebb és költségesebb a gyógyítás, így érdemes bármilyen stádiumban rendszermedicina szakemberhez fordulni akár megelőzés céljából, akár a kezdeti tünetek jelentkezésekor, vagy már kifejlődött betegség esetén is.

Néhány tipikus egyensúlyzavar, amelyre gyakran nem gondolunk, amikor tüneteket észlelünk vagy megbetegszünk:

  • Anyagcsere-zavarok, melyek szabályozása nem kevesebbet, mint a táplálékok és gének közötti harmónia visszaállítását jelenti. A szükséges vitaminok és szabályozó anyagok hiánya hosszú évek alatt fejti ki hatását, és többek között ez a kiváltó oka napjaink tipikus krónikus degeneratív betegségeinek is.
  • Oxidatív stressz: az oxidatív stressz akkor alakul ki, amikor a szabadgyökök és a szervezet antioxidáns molekuláinak a semlegesítő képessége között felborul az egyensúly. Magas oxidatív stresszt mérhetünk olyan betegségeknél, mint például az érelmeszesedés, a krónikus fáradtság-szindróma, a krónikus fájdalommal járó ízületi és kötõszöveti betegség, vagy az Alzheimer-kór.
  • Kiegyensúlyozatlan táplálkozás, ami diabéteszhez, szív- és érrendszeri problémákhoz, csontritkuláshoz vagy akár ízületi gyulladásokhoz vezethet.
  • Emésztőszervi zavarok, melyek gyakran magától az érintett területtől távol eső területeken okoznak problémát, és összefüggésbe hozhatók a reumás ízületi gyulladással, különféle ekcémákkal és bőrgyulladásokkal, a pikkelysömörrel, vagy éppen a krónikus csalánkiütéssel.
  • A szorongás, a félelem, az állandó stressz miatt az emelkedett kortizolkiválasztás hozzájárul a hízáshoz, ami inzulinrezisztenciához, majd cukorbetegséghez vezethet. Az állandó szorongás a depresszió kialakulásának veszélyét is növeli.

Mi történik velünk, ha elindulunk a rendszermedicina útján?
Műszeres vizsgálatokkal és a gyakran tapasztalt 5 perces orvosi időráfordítás helyett egy igen kiterjedt orvosi konzultációval és laboratóriumi eredményeket is tartalmazó vizsgálat-sorozattal, esetenként kiegészítő genetikai alapú felméréssel ma már személyre szabott diagnózisokat és terápiákat kaphatunk. Az így kialakított egészségterveket azonban végre is kell hajtani, és gyakran itt akad el a gyógyulás. Hozzászoktunk, hogy ha valami elromlik, akkor elmegyünk a szervízbe és ott megjavítják. Az egészségünk megőrzéséhez azonban meg kell változtatnunk hozzáállásunkat és a kezünkbe kell vennünk sorsunkat!Míg lakásunkra vagy autónk “egészségére” hajlandóak vagyunk százezreket, milliókat áldozni, aközben a saját egészségünkre gyakran sajnáljuk a forrásokat. Pedig sok időt, pénzt és kényelmetlenséget is meg lehet spórolni, ha rendesen kivizsgáltatjuk magunkat, figyeljük, karbantartjuk egészségünket. Ha most még nem is, de egy idő után már zavarni fog bennünket, ha nem tudjuk kedvenc sportunkat űzni vagy focizni az unokánkkal, nem tudjuk elfogyasztani kedvenc ételeinket, felvenni kedvenc ruháinkat. A cél nem az, hogy elérjük a 80 vagy 90 évet, hanem hogy addig is jól éljünk és jól érezzük magunkat!

A Quintess Egészségközpont szakmai csapata ennek gyakorlati megvalósításán dolgozik Dr. Filippo Ongaro, a rendszermedicina egyik európai szaktekintélye vezetésével, aki egyben a Quintess nemzetközi orvos-igazgatója is. Részletek a www.rendszermedicina.hu weboldalon.

Cimkék: egészség, életmód
Hozzászólások
0db hozzászólás
cache