Milyen idős a gyermeked?
[ 4 1/4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Edzésre jár a gyerek – Sportoljon vagy sem?

Általában elhamarkodottnak tekintik a sportolást ebben a korban. A legtöbb négyévesből továbbra is hiányoznak a szükséges fizikai vagy szellemi készségek ahhoz, hogy élvezni tudja a játék elsajátítását. Még nem képes elég ideig összpontosítani, és vélhetően a sok szabály betartása is gondot okozna. Ebben a korban egyúttal az öntudatossága is nő, így ha véletlenül gyengén szerepelne nagyobb tömeg előtt, az bizony könnyekhez és frusztrációhoz vezetne, ami azt eredményezné, hogy elmegy a kedve mindenféle sporttól.

Ettől függetlenül szétnézhetünk a környéken, hogy milyen sportlehetőségek akadnak. Vannak olyan „edzések”, amelyek tökéletesen megfelelnek a négyéves gyermekek fejlettségi szintjének. Ha ilyet találunk, ne habozzunk elvinni gyermekünket, hiszen így korai életkorban megtanulja a sport szeretetét. Leginkább tánc és játékos tornaórákat tartanak ilyen korú gyermekeknek.

Ezeken az órákon a gyerekek sokat ügyesednek, szép lesz a tartásuk, erősödik izomzatuk, fejlődik koncentráló képességük, s a későbbiekben bármilyen sportot is választunk, az alapokkal már rendelkezni fog a gyerek. Ha azonban azt látjuk, hogy a kiizzadásig megfuttatják a gyerekeket, kiabálnak velük, ha nem iktatnak sok játékot az edzés menetébe – akkor fejvesztve meneküljünk el.

De akkor mit csináljunk? Minden gyerek a játékon keresztül tökéletesíti a fizikai készségeit. Minimum egy órányi mozgás ajánlott naponta, úgyhogy jusson elég idő játékra az udvaron, vagy a parkban. A mászókázás a játszótéren, vagy a biciklizés legalább olyan hatékony, mint a fogócska. Ha egyszer elég koordinálttá válik a mozgása, valahol az általános iskola kezdete körül, készen áll majd a szervezett sportoktatásra, és jobban lelkesedik is majd érte. Ahogy az érdeklődési köre, és képességeinek tárháza is bővül, amúgy is könnyebb lesz megtalálni a megfelelő sportágat.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache