Milyen idős a gyermeked?
[ 1 éves - 18 éves ]
2009-11-25
0 komment

Égető vészhelyzetek

Bármely háztartásban könnyen előfordulhat, hogy a gyerekkel való közös főzés során csemeténk ügyetlenkedik és megégeti, vagy leforrázza kezecskéjét. Ilyenkor nem kell azonnal pánikba esni, és fejvesztve rohanni a kórházba, hiszen lehet, hogy nem is olyan nagy a baj, mint amekkora az ijedtség. A füstmérgezés komolyabb dolog, de akkor is az a lényeg, hogy őrizzük meg hidegvérünket, és lélekjelenlétünket.

Az égésnek a súlyosságát annak fokozata, és a megégett felület kiterjedtsége együttesen határozza meg. Elsőfokú égésnek számít a bőrpír, másodfokúra utalnak a hólyagok megjelenése, míg harmadfokú az, amikor a hólyagok már összefolynak, vagy esetleg nyílt seb is keletkezik. A kiterjedtséget  úgy lehet megállapítani, hogy a gyerek tenyérfelületét vesszük alapul: ha 4-5 tenyérnyi az égés, akkor biztosan orvoshoz kell fordulni, de a 20 tenyérnyi már életveszélyes is lehet!

Hiába, hogy kicsi az égési felület, akkor is a kisgyermekeknél komolyan kell venni, és ki kell orvos tanácsát is kérni, mivel könnyen kialakulhat sokkállapot, mely a gyereket végigkísérheti az élete folyamán. Lehet, hogy a későbbiekben rettegni fog a gyufától, a tűztől, vagy olyan helyektől – konyha, szabadtéri grillező –, ahol a sérülés érte.


Mit tegyünk, ha gyermekünk égési sérülést szenvedett?

Forrázás, és égés esetén először távolítsuk el a gyerek ruháját, feltéve ha az nem égett bele a sebbe. Ezután minél előbb kezdjük el az égett felület hűtését, melyre a legalkalmasabb a hideg víz. Lehetőleg 15-20 percig tartsuk folyó víz alatt, erre a célra sem az állóvíz, sem a jég nem felel meg! Miután elláttuk a felületet, steril gézlapot kell rá helyezni, ha ez nincs, akkor bugyoláljuk őt lepedőbe. Közben itassuk meg őt nyugodtan, így elterelhetjük addig is a figyelmét.

Közben el tudjuk dönteni, hogy szükséges-e orvoshoz fordulni. (Természetesen, ha igen komoly égésről van szó, akkor első dolgunk a telefonálás legyen!) Kisebb égések esetén sem árt rákérdezni, hogy bevigyük-e gyermekünket a rendelőbe illetve a kórházba, vagy mit tanácsolnak, hogyan kezeljük a későbbiekben. Kisebb égések esetén, amikor nincs szükség orvosi felügyeletre használhatunk patikákban kapható égéskezelésre alkalmas szereket, amelyek nyugtatják és gyógyítják a bőrt, de például a méz is kiváló sebkezelő.

Előfordulhatnak széndioxid-mérgezések is, de ezek azért eléggé ritkák, leginkább borospincékben történhetnek ilyen „balesetek”. Mivel a széndoxid nehezebb a levegőnél és "megül" a föld felett, ezért a gyermekek nagyobb vezsélyben vannak, mint a felnőttek! Ezen helyzetek megelőzését csak a pincék gondos zárása teszi lehetővé, illetve nagyobb gyermekek már megtaníthatóak, hogyan ellenőrizhető a pince széndioxid-szintje egy gyertyával (a gyertya lángja elalszik, ha nem jut elég oxigénhez, ezért szoktak a borkészítők gyertyát helyezni a pince talajára). Ha mégis megtörténik a baj, eszméletét vesztette a gyerek, akkor azonnal hívjunk mentőt, hozzuk ki őt a friss levegőre - és inkább ne kísérletezzünk semmivel.

A szénmonoxid-mérgezés a leggyakoribb, egyre sűrűbben hallani, főleg a fűtési szezonban, hogy a nem megfelelő állapotban lévő kémények miatt az égéstermék visszaáramlik, mely felgyűlve fulladást okoz. A szénmonoxid igen alattomasan öl, ezért a bajt megelőzni csak a kémények tisztán tartásával, illetve szénmonoxid-szintet jelző és riasztó rendszer használatával lehet.

Melyek a szénmonoxid-mérgezés tünetei?

A szénmonoxid-mérgezettnek kipirul az arca, de gyermekeknél a tünetek közé tartozik az izomrángás, vagy panaszkodhat alhasi fájdalomra, hányhat, de lehet hasmenése is. Ezeket a tüneteket általában sápadtág kíséri  más betegségek esetén, de ha ugyanezeket „produkálja”, miközben ki van pirulva az arca, akkor gyanakodjunk szénmonoxid-mérgezésre. Azonnal szabad levegőre kell őt vinni, és ha eszméleténél van, akkor 4-5 tabletta C-vitamint adjunk neki, de eszméletlen állapotában azonnal hívjuk a mentőket. Enyhébb mérgezés esetén is érdemes a mentőknek szólni: egy mérgezés után némi megfigyelés és kivizsgálás soha nem árt!

Mérgek a bőrön, a szemben, és a szájban

Legvédendőbb testrészünk: a fej

Kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való!

Csontot érő fájdalmak

Képek forrása: flickr.com

 

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache