Milyen idős a gyermeked?
[ 40 hetes - 2 éves ]
2009-10-01
1 komment

Egyedül eszik!

Eljön az etetés időszakában az a pont, amikor a gyermekünk kedvet érez az önálló evésre. Nem szabad a dolgot erőltetnünk, a kíváncsiság úgyis felülkerekedik. Sok anyuka azonban, a tisztaság és a kényelem érdekében a végsőkig elhúzza a kanalazós etetést, amikor a kicsinek csupán annyi a feladata, hogy kitátsa a szájacskáját. Hiába nyúlkál ő a kanál után, a mama nem bízza rá a dolgokat. Pedig egy kis rugalmassággal igazi kalandot varázsolhatunk csemeténknek, és a még a komplett nagytakarítást is elkerülhetjük.

Miután babánk már megtanulta a szilárd ételeket elfogyasztani, a következő lépés a fejlődésben az  önálló falatozás megtanulása. Türelmesen kell állnunk a dologhoz, hiszen ha gyerekünk adagol magának, akkor azt egy marokkal teszi, a másik kezével pedig kicsipegeti onnan a falatokat.
Kivédhetjük a hadműveletből a nagy maszatolást, ha erre alkalmas ételekkel hagyjuk gyakorolni a lurkót. Vágjunk zöldségeket klasszikus hasábburgonya méretűre és formájúra, majd pároljuk meg őket. Így puha, egészséges és könnyen fogyasztható gyakorló alapanyaggal tanulhat a pici. Készíthetjük ezeket sárgarépából, cukkiniből, brokkoliból, karfiolból.

Később jöhetnek a gyümölcsök, de először szigorúan csak a puhábbik fajták. Banán-, sárgadinnye-, barackgerezdek, később pedig alma és körtefalatok. A bogyós gyümölcsöket (pl. szőlő, eper, málna) kerüljük, mert véletlenül egészben is lecsúszhatnak, ami fuldokláshoz vezethet.
A gyümölcsöket puhára aszalva is adhatjuk.
Jó ujjgyakorlat a nagyobb tésztaformák (pl. a penne), a fasírtok és más, puhára párolt hússzeletek majszolása is.

A babák általában egy éves koruk körül már nagyon ügyesen találják meg a szájukat a kezükkel. Új kihívást adhatunk neki, ha különböző krémeket készítünk, amelyekbe maga mártogathatja bele a zöldségrúdjait vagy a kenyérfalatkáit. Készíthetünk ilyen krémet sajtból, avokádóból, padlizsánból, zöldborsóból, vagy túróból is.

Az önálló evés tanulása hosszú folyamat, amely alatt nem kevés étel fog a padlón, a baba ruháján vagy egyéb, néha elképzelhetetlen helyen landolni. Van olyan gyermek is, aki képes felküldeni a spenótot a plafonra. Ezért fontos, hogy felszerelkezzünk olyan eszköztárral, amely nagyfokú védelmet nyújt, és könnyen tisztíthatóvá teszi az étkezőhelyiséget és gyerekünket is.


Érdemes olyan előkét választani, amelyik hátul gombolós, olyan mint egy mellényke. Előnye, hogy számos olyan szögből is védi a babaruhát, amelyről gyakran érkezik támadás – sose becsüljük le a babát, akit elragad az újdonság varázsa. Könnyen tisztítható, főleg, ha a műanyag változatot választjuk.

Érdemes befektetni egy műanyag szőnyegbe is, amelyet közvetlenül az etetőszék alatti „veszélyzónát” védi. Vehetünk egyszerűen eldobható fóliát, amelyet minden kaland után csak összehajtunk és kidobunk a szemétbe, vagy könnyebben tisztíthatót is, amelyről sokkal könnyebb a foltokat eltávolítani, mint a padlóról. De talán a legegyszerűbb, ha egy időre száműzzük a szőnyeget az ebédlőből.

Az étkezés alapvető fontosságú egy ember életében, így hatalmas szerepet játszik majd a baba fejlődésében is, mennyire sikerül profi étkezővé válnia. Igyekezzünk megtalálni a kényes egyensúlyt az önálló kibontakozás és a finom terelgetés és nevelés között. Így lesz gyerekünk számára az evés egy örömteli családi program.

Képek forrása: flickr.com

Cimkék: táplálkozás
Hozzászólások
1db hozzászólás
cache