Milyen idős a gyermeked?
Magazinok > Fejlődés >
[ 4 éves ]
2009-07-09
0 komment

Én is meg tudom csinálni! – Önállósági törekvések

„Én is meg tudom csinálni” kiabálja a gyerekünk, mikor reggel öltöztetjük – vagy amikor mossa a fogait, amikor segít leszedni az asztalt, és a többi, és a többi. Vagy azt mondja haragosan: „Én akarom csinálni!”

Ahogy a gyerek motoros készségei fejlődnek, előszeretettel löki félre a segítő kezeket, mert egyedül szeretné csinálni a dolgokat. Ez próbára teheti a türelmünket, de gyors közbelépésünkkel vagy kéretlen segítségünkkel ne fosszuk meg őt ezektől a pillanatoktól, amikor ügyesnek és nagynak érezheti magát.

Négy évesen a gyerek már fel tud öltözni teljesen egyedül, bár továbbra is gondot okozhatnak neki a zipzárak és csatok. Hogy felgyorsítsuk a dolgokat, próbáljunk olyan ruhákkal bővíteni a gardróbját, amikkel könnyen boldogul, például gumírozott derekú nadrágokkal, és tépőzáras cipőkkel.

Ha szükséges, akkor reggel inkább keljünk fel félórával korábban, de igyekezzünk mindig elegendő időt hagyni számára, hogy egyedül elkészülhessen.

Vannak azonban „lusta” gyerekek, akik elvárják, hogy őket öltöztessék. A legtöbb ilyen eset hátterében az áll, hogy az anyuka megszokva a rutint, automatikusan öltözteti-vetkőzteti gyermekét – ráadásul ez a gyorsabb módszer is. Így lehetséges, hogy míg az óvodában egyedül látja el magát egy gyermek, odahaza nem hajlandó a kabátját, cipőjét fel- vagy levenni. Ha beleestél ebbe a csapdába – ez se nem bűn, se nem szülői hiba, csupán feltehetően eszedbe se jutott a napi rohanásban ezzel törődni –, akkor itt az ideje, hogy változtass. A megoldás egyszerű: készítsd ki a ruháját, és kérd meg, hogy öltözzön fel. Eleinte talán nyűgösködni fog – és pláne sok időt kell hagyni neki –, de egy-két hét alatt megérti, hogy otthon is neki kell magát ellátnia az öltözködés területén.

Amiben viszont továbbra is szükséges a közreműködésünk, az a fogmosás. Egy négy esztendős gyerek mozgáskoordinációja még nem elég jó ahhoz, hogy megfelelően mosson fogat. Egy picit hagyjuk, hadd végezze saját kezűleg, de a végén mindig segítsünk be egy picit.

Étkezéskor öntsünk vizet vagy üdítőt egy kisebb kancsóba, hadd öntsön aztán belőle magának. A zabpelyhet sem nehéz kiönteni a tálkába, és a gyerek sugárzó büszkesége kárpótol minket a kiömlött tejért, és a néhány kipottyant gabonapehelyért.

Képek forrása: flickr.com

Hozzászólások
0db hozzászólás
cache